Vozite oprezno: Najviše saobraćajnih udesa u julu i avgustu!

Letnje mesece prate i povišene dnevne temperature koje utiču na smanjenje koncentracije i moći opažanja, posebno kod starijih osoba.

Sve su to razlozi zbog kojih je u Srbiji tokom letnjih meseci znatno veća verovatnoća učestvovanja u saobraćajnoj nezgodi.

U letnjim mesecima povećan je međunarodni, tranzitni saobraćaj i procenat dužih - vangradskih putovanja, što povećava rizik od nezgoda, posebno kod neiskusnih vozača.

U ovom periodu veliki je broj manifestacija masovnog karaktera sa velikom koncentracijom saobraćaja na putevima koji vode ka mestima atrakcije (Sabor trubača u Guči, Zaječarska gitarijada i brojne druge manifestacije regionalnog i lokalnog karaktera).

Povećan intenzitet saobraćaja, česte greške vozača zbog smanjene pažnje usled visokih temperatura i umora, nepropisna i neprilagođena brzina, nepropisno preticanje i nepoštovanje pravila saobraćaja su faktori koji utiču na povećano stradanje na putevima u ovom periodu.

Ovim povodom, kao i povodom Sabora trubača u Guči koji se održava od 5. do 11. avgusta, Agencija podseća na neophodnost povećane opreznosti u saobraćaju, posebno na najopterećenijim pravcima sa tranzitnim saobraćajem i pravcima kojima će se kretati posetioci Sabora.

Agencija sve one koji sopstvenim vozilima kreću put Guče i one koji će narednih dana krenuti na godišnje odmore podseća da je važno da na put krenu odmorni, da izbegavaju noćnu vožnju, da poštuju ograničenja brzine i ostala pravila saobraćaja.

Posledice eventualne saobraćajne nezgode biće znatno manje, ukoliko vozač i putnici u vozilu budu vezani sigurnosnim pojasevima tokom vožnje.

"Podsećamo vozače da je u uslovima povećane gustine i usporenog saobraćaja neophodno da svi budemo maksimalno strpljivi i tolerantni, da ne ulazimo olako u rizične situacije i da opasnosti prepoznajemo na vreme, jer nepromišljenim potezima, da bi brže stigli do željene destinacije, možemo ugroziti svoj i živote drugih ljudi", kaže se u saopštenju.

Agencija apeluje na sve vozače da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola i da nađu alternativne načine prevoza, ukoliko su konzumirali alkoholna pića.

Da bi uticala na svest vozača da ne čine saobraćajne prekršaje, da povećaju opreznost i da češće prave pauze na svojim dužim putovanjima, Agencija za bezbednost saobraćaja, u saradnji sa radnicima JP "Putevi Srbije", od petka 2. avgusta, realizovaće preventivnu akciju podele dve vrste edukativnih flajera za vozače na naplatnim rampama auto puta.

Jedan od njih je namenjen domaćim vozačima koji putuju do udaljenih destinacija, a drugi je prilagođen stranim vozačima tako što je, pored srpskog jezika, urađen i na engleskom i nemačkom jeziku.

"Saobraćajne nezgode se ne događaju samo drugima. One se događaju nama. Svako od nas poznaje nekog ko je nastradao ili kome je neko nastradao u saobraćajnoj nezgodi ili nekog ko je unesrećio drugog u saobraćajnoj nezgodi", navedno je u saopštenju.

Agencija je poručila vozačima da budu svesni svoje odgovornosti za bezbednost saobraćaja i doprinesu da se zaustavi stradanje na putevima.

"Učinimo sve da nam odmori i predstojeći Sabor trubača proteknu bezbedno i srećno. Da se svi vratimo svojim domovima živi i zdravi. I da niko ne bude tužan. Poštujmo propise - jedan je život", poručuje se u saopšenju.

(Izvor: Tanjug)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.