Izmene u pravilniku: Kečevi i jedna dvojka ipak ne daju prelaznu ocenu

Pravilnik o ocenjivanju učenika u osnovnom obrazovanju i vaspitanju objavljen je u Službenom glasniku 31. jula, a član 14 sada kaže da "zaključna ocena za uspeh iz predmeta ne može da bude veća od najveće pojedinačne ocene upisane u dnevnik, dobijene bilo kojom tehnikom provere znanja".

Zaključna ocena za uspeh iz predmeta ne može biti manja od: odličan (5), ako je aritmetička sredina svih pojedinačnih ocena najmanje 4,50, vrlo dobar (4) ako je aritmetička sredina svih pojedinačnih ocena od 3,50 do 4,49, dobar (3) ako je aritmetička sredina svih pojedinačnih ocena od 2,50 do 3,49, dovoljan (2) ako je aritemtička sredina svih pojedinačnih ocena od 1,50 do 2,49.

Početkom godine Društvo matematičara Srbije zatražilo je izmenu pravilnika iz 2011. godine
jer je za njih bila sporna odredba koja kaže da "zaključna ocena za uspeh iz predmeta ne može biti veća od najveće periodične ocene dobijene bilo kojom tehnikom provere znanja, niti manja od aritmetičke sredine svih ocena".

To bi, prema tumačenju matematičara, značilo da se učeniku zaključuje prelazna ocena i u situaciji kada, na primer, od deset ocena ima devet jedinica i jednu dvojku.

U Ministarstvu prosvete je, nakon inicijative da se menja pravilnik, objašnjeno da je tekst loše protumačen i da se u praksi ne može dogoditi da učeniku koji ima nekoliko jedinica i jednu dvojku bude zaključena prelazna ocena.

U preciziranom pravilniku stoji da odeljensko veće utvrđuje novu ocenu glasanjem ako ne prihvati predlog zaključne ocene predmetnog nastavnika.

(Izvor: Tanjug, 021.rs)

Pogledajte još