Zdravstvene knjižice: RFZO tvrdi jedno, ombudsman drugo

Kako se navodi u saopštenju, uvođenjem novih zdravstvenih knjižica Fond osigurava mogućnost brze kontrole uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje, na osnovu kojih se Fondu duguje 88,6 milijardi dinara.

"Elektronska kartica zdravstvenog osiguranja usklađivanje je sa standardima EU, baš kao i elektronska lična karta, elektronska vozačka dozvola i elektronska putna isprava - pasoš", navodi se u današnjem saopštenju RFZO.

"Biće to i mogućnost za sve zaposlene da redovno kontrolišu da li im poslodavac uplaćuje doprinose", piše u saopštenju.

U RFZO ukazuju da će kartice biti zamenjene u skladu sa zakonom, koji ih na to obavezuje.

Međutim, zaštitnik građana Saša Janković saopštio je u četvrtak da mu je, suprotno dotadašnjim tvrdnjama RFZO, Delegacija EU u Srbiji potvrdila da zamena papirnih zdravstvenih knjižica novim, čipovanim karticama nije obaveza Srbije prema EU u procesu pridruživanja, niti da takav dokument postoji u svim zemljama EU.

"Postoje prava građana iz zdravstvenog osiguranja koja su ili neostvarena ili nepotpuno ostvarena, a čije poštovanje je mnogo preče od zamene papirnih knjižica plastičnim karticama koje građani treba da plate po 500 dinara, u ukupnom iznosu od preko 20 miliona evra", ukazao je ombudsman.

Janković je zatražio sednicu skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu, kako bi se institucionalno rešilo to pitanje.

Zaštitnik građana je poručio da "očekuje da se Fond neće protiviti inicijativi da se zakon donet pre dve godine promeni i nametnuta obaveza građanima ukine ili ublaži, o čemu će, u krajnjem slučaju, odlučiti Narodna skupština Republike Srbije".

Izvor: b92

Pogledajte još