LEPE VESTI: Pomerena starosna granica za vantelesnu oplodnju

Osobe starosti do 45 godina moći će da idu na vantelesnu oplodnju neograničen broj puta o trošku države. Pomeranje za dve godine odnosi se i za prvo i za drugo dete. Najnoviju vest o pomeranju granice za VTO saopštila je prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

- Imamo danas jednu novu vest za sve one koji žele putem vantelesne oplodnje da postanu roditelji, a to je da je dosadašnja granica sa 43 pomerena na 45 godina i za prvo i za drugo dete - rekla je u Jutarnjem programu na "Prvoj TV" Radojević Škodrić.

Ona je dodala da je cilj da se u narednom periodu uvedu sve moguće genetske analize.

- Ono što je u skladu sa demografskom politikom i dalje, naš cilj jeste da se, ne samo rađa više dece, što na osnovu cifara možemo videti da se dešava, već da se rađaju zdrava deca, na tome ćemo sada intenzivno raditi i voditi računa o genetskim svim analizama koje možemo da uvedemo o trošku države - rekla je Škodrić u gostovanju.

U Srbiji 10 odsto parova ima problem sa sterilitetom

Prema njenim rečima neke analize se već rade, a za sve trudnice koje su u porodici imale neku od retkih bolesti, radi se prenatalni skrining, tokom trudnoće ili postnatalni, kada se rodi dete.

- Ono što je Republički fond uradio još prošle godine, to je da smo sklopili ugovor sa Institutom za molekularnu genetiku za istraživanje Univerziteta u Beogradu, da se rade najnovije, najsavremenije genetske analize i da se većina materija koja se do sada slala u inostranstvo, sada može da se uradi kod nas i to potpuno besplatno - kaže Škodrić.

Ona dodaje da će pored onih standardnih koji već postoje a to su su hormoni i razne mikrobiološke analize, u narednom periodu nastojati da uvedu što veći broj genetskih skrininga koje struka nalaže o trošku države.

Izvor: Blic.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još