Obama: Al Kaida ponovo preti

"Predsednik se obaveštava o svim novim informacijama koje dolaze u vezi sa potencijalnom pretnjom na Arabijskom poluostrvu", rekao je za agenciju AFP neimenovani zvaničnik Bele kuće.

Sjedinjene Američke Države su juče izdale upozorenje da Al Kaida planira da u narednim danima izvede teroristički napad na Bliskom istoku ili na severu Afrike.

Kako prenose agencije, Stejt department je saopštio da upozorava građane SAD na opasnost od napada "posebno na Bliskom istoku, severu Afrike i na Arabijskom poluostrvu".

Novo upozorenje je stiglo samo dan nakon što je najavljeno da će u nedelju, 4. avgusta, biti zatvorena 21 ambasada i konzulat SAD u tom regionu, zbog informacija da bi mogli da uslede napadi.

Biće zatvorene ambasade u Avganistanu, Alžiru, Bahreinu, Bangladešu, Džibutiju, Egiptu, Iraku, Jordanu, Kuvajtu, Libiji, Mauritaniji, Omanu, Kataru, Saudijskoj Arabiji, Sudan, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Jemenu.

Takođe, biće zatvoreno i nekoliko konzulata u Iraku, Saudijskoj Arabiji i UAE.

"Pretnja u dugom vremenskom periodu nije bila ovako ozbiljna", rekao je jedan obaveštajni oficir iz Jemena, gde je vlada u povišenom stepenu pripravnosti zbog napada koji bi mogli da uslede narednih dana.

"Informacije govore da Al Kaida i njoj bliske organizacije nastavljaju da planiraju terorističke akcije u regionu i šire, i da će pokušati da ih izvedu od sada pa do kraja avgusta", navodi se u saopštenju Stejt departmenta i dodaje da bi meta mogli da bude sistem javnog prevoza i turistička infrastruktura.

Da postoji opasnost od napada potvrdio je i načelnik Generalštaba američke vojske general Martin Dempsi, dodavši da postoji namera da se izvrše udari na "zapadne, a ne samo američke interese".

Najava zatvaranja ambasada u nedelju, mogla bi da bude produžena, rekla je portparolka Stejt departmenta Mari Harf.

Ambasadu u Jemenu zatvoriće i Velika Britanija, prenose mediji.

U napadu islamskih ekstremista na konzulat SAD u Bengaziju u septembru prošle godine, ubijen je ambasador Kris Stivens i još trojica radnika ambasade, koji su bili operativci CIA.

Izvor: b92

Pogledajte još