Odlazak Alpine: Šta će biti sa mostom kod Beške?

Kako za B92 kažu stručnjaci odlazak bečke građevinske kompanije u stečaj neće promeniti stanje kada je u pitanju spor oko cene izgradnje mosta kod Beške.

Naime, austrijski izvođač radova je ugovorio izgradnju mosta kod Beške za 37 miliona evra. Međutim, zbog dodatnih radova tražio je čak 100 miliona. Putevi Srbije su kao investitor radova bile spremne da plate 62 miliona evra. Alpina to nije prihvatila i očekivalo se da se spor reši na arbitraži.

Kako za B92 kaže Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, sva potraživanja Alpine će sada preuzeti Alpina u stečaju pa i taj vezan za most kod Beške.

"Stečajni upravnik će i dalje tražiti od nas ta potraživanja, onoliko koliko su oni procenili da su koštali ti radovi. Njima je sada bitno da naplate što više svojih potraživanja kako bi ih sve stavili u stečajnu masu odakle će namirivati svoje poverioce", kaže Kovačević.

On napominje da tu nećemo imati nikakve koristi od stečaja, ali će zato naše građevinske firme imati problem da izvuku pare.

"Podizvođači Alpine koje su radile na izgradnji delova Koridora 10 će imati teškoća da naplate svoje potraživanja, a ako i budu imali uspeha u tome, ko zna koliko će da čekaju na taj novac"
, navodi Kovačević.

Inače, preduzeće Koridori Srbije raskinulo ugovore sa austrijskom kompanijom Alpina, koja je otišla u stečaj, a bila je angažovana na izgradnji dela Koridora 10.

B92

Pogledajte još