Do Barse i nazad (VI)

Danas nam je dan za opuštanje i umetnost. Pre podne plaža i izležavanje. Samo najhrabriji se kupaju jer je more hladno do pakla.

Popodne krećemo za Figueras, malo mesto blizu Francuske granice.Poznato je jer u njemu rođen Salvador Dali (Salvador Felip Jacint Dalí Domènech, 1904-1989), genijalni i jedan od najvećih slikara Španije 20. veka. U Figuerasu se nalazi njegov muzej koji je lično on postavljao a jedno vreme i živeo u njemu. (Zanimljivo za našu posetu je činjenica da se baš danas u Beogradu otvara izložba grafika Salvadora Dalija.)

Egzibicionista od malena

Još kao mali Dali je voleo da bude u centru pažnje, pa se tako dva dana za redom bacao s vrha stepenica da bi ga svi gledali, iako mu je to skakanje nanosilo užasne povrede. Trećeg dana je svima najavio da će se takođe baciti sa stepenica i kada su se svi okupili da posmatraju, on je teatralno sišao s njih, ostvarivši svoj cilj.

Plašeći se da njegov sin ne napravi neke seksualne skandale i tako ga obruka, otac mu je stalno pokazivao slike poslednjih stadijuma sifilisa i ostalih polnih bolesti, i te slike su na Dalija delovale tako šokantno da je on za ceo svoj život ostao impotentan. Ta frustacija vidi se u sijaset njegovih dela, a najpoznatija je The Spectre of Sex Appeal.


Obožavana Gala

Uprkos impotenciji bio je oženjen s lepom Galom, koju je obožavao i kojoj je posvetio mnoga svoja dela. Da bi je zadržao kraj sebe a sobzirom da je ona bila nifomanka, dozvoljavao joj je da ima ljubavnika. Najpoznatija slika sa Galom je "Galarina". Osim Galom, bio je opčinjen Mikelanđelom, koji je takođe čest motiv u njegovom umetničkom opusu. (Portreti Mikelanđela zaista su me opčinili. )

Najveći utisak na mene ostavila je slika "Četri jahača apokalipse", koju kada gledate imate utisak kao da su tu ispred vas. Kažu da je peti jahač bio sam Salvador Dali. Užasno interesantna je i slika "Gola Gala gleda u more" koju kada gledate očima vidite ženu, a kada gledate kroz digitalni aparat vidite portret predsednika Linkolna. Stičem zaključak da onome ko je genije 3D MAX prosto nije potreban.

U središtu muzeja je park u kom dominira instalacija kadilaka specijalno naručenog za Galu, a u kom su sada smeštene figure ljubavnika. Koliko je voleo svoju Galu pokazuje i slika u kojoj oni zajedno odlaze u čistilište, a zatim sede u raju i posmatraju nove duše kako pristižu. Najvažnija dela smeštena su u prostoriji koja izgleda kao unutrašnjost kutije za dragocenosti - sva je od pliša u crvenoj boji. Najznačajnija slika je "The Basket of Bread", ispod koje stoji skulpura hleba od zlata. U ovoj prostoriji su i "Četri jahača apokalipse" kao i "The Spectre of Sex Appeal".

Drski čudak Dali

Dali je jedno vreme podržavao fašiste, da bi im zatim postao veliki neprijatelj, prodavao je blanko potpisana slikarska platna za slikanje, i to u ogromnim količinama, jer je bio opsednut novcem. Koketirao je s Lorkom (Federiko Garsija Lorka), poznatom po svom velikom ljubavničkom umeću i neskrivenoj biseksualnosti. (Naravno podrazumeva se da je pre svega bio genijalni pesnik. ) Franku je rekao da će rado naslikati njegov portret čim mu ovaj pošalje svoju odsečenu glavu. Pred kraj života se iz Amerike vratio u Španiju kada je Frankova diktatura poklekla. Primio ga je Kralj Španije i odlikovao titulom markiza. Na bal koji je organizovan u čast Margaret Tačer otišao je u pidžami. Iako niko nije hteo da mu dozvoli da uđe, kada ga je Margaret videla odmah je urgirala da ga puste, jer je znala koliko je on genijalni slikar, pa samim tim i ekscentrik.

Genijalnost za svakog ponaosob

Što se samog muzeja tiče on je u obliku lavirinta s jako uskim hodnicima, tako da vam uzimaju ranac ili veću torbu na ulazu, da slučajno ne biste zakačili neko delo. Po Dalijevoj želji zabranjeno je da vodiči organizovano vode grupe, jer je smatrao da njegova dela svako treba da tumači na svoj način. Turista je mnogo i muzej je drugi po posećenosti u Španiji.

U maloj bašti muzeja možete da sedite na klupicama i pijete vodu sa česme s koje je i Dali pio. Samo - ta voda vam neće doneti njegovu genijalnost.

Varošica Figueras je mala, lepa, sređena i ušuškana. Sve je u znaku Dalija i stiče se utisak da živi od njega i posle njegove smrti.

Marko Andrić,
pobednik na konkursu TRIPA za kratku priču o Beogradu


maj 2009.

Pogledajte još