Palata Srbija (SIV) postaje spomenik kulture

Izgradnja Palate, kao jednog od prvih objekata na Novom Beogradu, počela je juna 1947. godine. Zgradu su, na nasutom i peskovitom tlu, gradile omladinske radne brigade iz čitave Jugoslavije.

Na konkursu je pobedio četvoročlani tim zagrebačkih arhitekata na čelu sa Vladimirom Potočnjakom (Anton Urlih, Zlatko Nojman, Dragica Perak).

Po Potočnjakovoj smrti 1952. gradnja je obustavljena, da bi je 1956. nastavio arhitekta Mihailo Janković, značajno izmenivši prvobitni plan dodavanjem novih elemenata.

Projektovana je u obliku slova "N" i obuhvata površinu, u osnovi, 5.500 m². Ispred srednjeg krila, nalazi se niži deo pokriven staklenom kupolom, u kome je svečana dvorana koja može da primi 2.000 zvanica. Objekat sadrži šest salona kao i oko hiljadu kancelarijskih prostorija.

U Palati postoji šest salona koji se simbolično zovu po bivšim jugoslovenskim republikama, a koje objedinjuje velika sala “Jugoslavija”.

Građen je po sistemu armirano-betonske skeletne konstrukcije, sa ispunom od pune opeke. Fasada objekta je obložena belim bračkim mermerom, dok su otvori napravljeni od belog metala.

Počev od 1961. godine, kada je održana Prva konferencija Nesvrstanih zemalja, Palata Federacije primila je mnoge strane državnike i delegacije.

Zgrada je izgrađena 1959. godine za potrebe tadašnje Savezne vlade, odnosno Saveznog izvršnog veća. Kasnije je bila sedište Vlade Savezne Republike Jugoslavije, potom sedište Saveta ministara Državne zajedice Srbije i Crne Gore. Posle raspada SCG, maja 2006. godine, zgrada je prešla u nadležnost Vlade Republike Srbije.

Palata Srbija otvorena je prvi put za posetioce 2011. godine u okviru osme Noći muzeja.

Odluka o izgradnji nove moderne zgrade za Muzej vazduhoplovstva na međunarodnom aerodromu "Beograd" kod Surčina doneta je krajem šezdesetih godina prošlog veka.

Izgradnja velikog i složenog objekta, površine od preko 10.700 metara kvadratnih, otpočela je polovinom sedamdesetih godina, ali usled brojnih tehničkih i materijalnih poteškoća, trajala je duže nego što je to bilo planirano.

Izgradnja Muzeja privedena je kraju tek 1988. kada je otpočelo i postavljanje prve stalne izložbe, koja je svečano otvorena za javnost 21. maja 1989. godine.

Iste godine, arhitekta Ivan Štraus iz Sarajeva dobio je za projekat zgrade i kompleksa Muzeja prestižnu jugoslovensku nagradu za arhitekturu koju je dodeljivao dnevni list "Borba". Od tada, stalna izložbena postavka Muzeja vazduhoplovstva privlači pažnju velikog broja domaćih i stranih posetilaca, što je ubraja među najpopularnije i najposećenije u Srbiji.

Stari avionski hangar je jedan od najranijih primera armiranobetonskih konstrukcija velikog raspona u Srbiji.

(Izvor: Beta, B92)

Pogledajte još