Francuz sirom lovi leptire u Pakistanu i prkosi talibanima (VIDEO)

Profesor statistike na Poljoprivrednom fakultetu u Renu, na severozapadu Francuske, Paž već dve decenije preko leta “izlazi iz svoje čaure” i “leprša” po Pakistanu, a u ovogodišnjoj ekspediciji je opremljen neobičnim mamcem - sirom jakog mirisa, prenosi AFP.

Leptire privlači miris buđavog sira, a Paž se nada da će se on pokazati kao moćan dodatak njegovom ubičajenom arsenalu sačinjenog od trulog voća.

On već dve decenije uživa u svojoj misiji na zabačenim, netaknutim severnim predelima Pakistana, gde se Himalaji dodiruju sa planinskim lancima Karakoram i Hindu Kuš.

Smatra da i u Pakistanu postoji vrsta leptira koja živi u Indiji

(old_image)

Vere se po brdima Arjubije pod kedrovima, 100 kilometara severozapadno od Islamabada, sa veličanstvenim vrhovima Kašmira na horizontu, loveći leptira koji je poznat u Indiji, ali ne i u Pakistanu.

Ove godine je proveo šest nedelja u severnom Pakistanu

(old_image)
Žerom u lov ide sa svojim asistentom

“Kakva je to lepota! Ta vrsta se može naći samo na Himalajima”, uzvikuje on.
Uz pomoć svog pomoćnika Nasira, Paž je nedavno proveo šest nedelja po šumama i obroncima severnog Pakistana, uz obezbeđenje znatiželjnih policajaca naoružanih automatskim puškama.

Pre terorističkih napada u SAD 11. septembra 2001. godine, na hiljade stranih turista dolazilo je u Pakistan da se penju i pešače po brežuljcima planina koje spadaju među najviše u svetu.

Sada je opasnost od napada toliko velika da se samo retki usuđuju na takav poduhvat, i to u pratnji naoružane policije.

U junu su naoružani islamisti ubili 10 stranih alpinista u kampu u bazi Nanga Parbat, drugom najvišem vrhu u zemlji.

Ipak, to što u Pakistanu ima sve manje oblasti koje su dostupne lovcima na leptire ne sprečava Paža da svojim džipom obilazi opasne zone.

Pošto je godinama lovio leptre u Turskoj, ovaj Francuz se od 1994. godine svake godine vraća u Pakistan - zbog, kako kaže, šarolikosti terena, od pustinja do vlažnih šuma, kao i zbog činjenice da ga drugi kolekcionari još nisu istražili.

“U Francuskoj su sve vrste zabeležene pre skoro 100 godina i više nema novih leptira, ali u Pakistanu uvek postoji nada da ćete negde možda pronaći nešto novo”, objašnjava on.

Godine 2006. njegova potraga je urodila plodom, kada je u dolini Svat pronašao dotad nepoznatu vrstu, sa braon i žutosmeđim krilima, koju je nazvao po svojoj ženi Ani i poklonio muzejima u Londonu i Parizu.


Blic

Pogledajte još