Danas je Međunarodni dan mladih

U svetu je tema obeležavanja Međunarodnog dana "Mladi i migracije". Na taj način organizatori žele da ukažu na značaj migracija za razvoj društva i zajednice u celini, ali i da upozore i na eventualne rizike - diskriminaciju i izrabljivanje.

Obeležavanje Međunarodnog dana mladih treba da podigne svest o mogućnostima i rizicima povezanim s migracijom mladih, omogući razmenu znanja i informacija koje proizlaze iz istraživanja i analiza. Jedan od ciljeva je i uključivanje mladih u rasprave o njihovim iskustvima na polju migracija", navodi se na sajtu UN.

Na sajtu je ukazano i da je 2010. godine u svetu bilo 27 miliona mladih koji su postali migranti.

Na Međunarodni dan mladih širom sveta ističu se veštine, znanja i spremnosti mladih da aktivno pomognu zajednici u kojoj žive, a državne institucije i nevladine organizacije skreću pažnju na probleme njihovog položaja u društvu.

Generalna skupština UN prihvatila je 1999. godine preporuku Svetske konferencije ministara zaduženih za omladinu da se 12. avgust proglasi za Međunarodni dan mladih. U Srbiji se taj dan obeležava od 2007. godine, kada je osnovano Ministarstvo omladine i sporta.

Dan mladih biće obeležen nizom manifestacija, u kojima će učestvovati brojna udruženja i volonterske grupe.

Ministarstvo omladine i sporta će u Banji Koviljači zajedno sa domaćinom, partnerima i mladima iz Mačvanskog okruga, organizovati manifestaciju "Aktiviraj se i ti", kako bi ukazali na važnost omladinskog aktivizma.

U okviru programa biće prikazane i aktivnosti Fonda za mlade talente Srbije, Centra za karijerno vodjenje i savetovanje, aktivnosti Kancelarija za mlade i programa koji podstiče aktivizam i volonterizam među mladima "Mladi su zakon".

Manifestaciju će pratiti zabavni program.

Izvor: Beta

Pogledajte još