Pirati sa Kariba 2: Tajna škrinje

Tri godine nakon originalnog filma, kompanija "Volt Dizni" je snimila i nastavak. Glavni pirat, Džek Sperou, alias Džoni Dep, u međuvremenu je postao idol šiparica koje njegove piratske sposobnosti kuju u zvezde, te ga kao takvog i dočekuju - cikom i vriskom, gotovo prilikom svakog pojavljivanja u kadru.
Manija "Pirata sa Kariba" je, u međuvremenu, zahvatila i industriju igračaka. Figurice s likovima iz filma, od Džonija, preko Orlanda do ostalih, mogu da se kupe i u ozbiljnijim prodavnicama nego što su one na kineskom buvljaku, što svedoči o "težini" globalne akcije popularisanja "pirata". 
Ovaj film traje dva i po sata, što je, ipak, previše za sve one koji nisu ljubitelji holivudizacije latinoameričkih sapunskih opera. Ima tu veoma zanimljivih scenarističkih rešenja, misterije, horora, humora, mačevalačkih umeća... Ipak, nekako, svega ima - previše. Još ako niste gledali prvi deo, nekako se stiče utisak da u tom obilju postoji neka "karika koja nedostaje". Ali, kad su mogli "Gospodari prstena" da se rastegnu u tri filma na tri godine, zašto ne bi mogli i tamo neki "pirati"? Očekujemo treći nastavak... Dok se neko ne seti stare dobre televizije i snimi seriju o doživljajima Džeka Speroua i ekipe. Možda staromodno gledište na kinematografsku umetnost, ali ko još da pamti šta se snimalo pre tri godine.
Gledali ste "Pirate", Romana Polanskog? O Erolu Flinu i da ne govorimo...

Đorđe Mijušković

Pogledajte još