Kinez proglašen nevinim posle 17 godina

Ju Jingšeng je oslobođen pošto je viši sud u istočnoj provinciji Anhui proglasio da su dokazi za osudu bili neadekvatni, navela je agencija Sinhua.

Juova žena je ubijena 1996. i on je osuđen za to ubistvo, a presuda je potvrđena i posle žalbe. Ju i njegov otac su nastavili da se žale dok provincisjki vrhovni sud u maju nije naredio ponovno suđenje.

17 godina provedenih u zatvoru ostavilo je traga na Juu i njegovo zdravlje je narušeno, navela je Sinhua reči predstavnika lokalne policije.

Njegovo puštanje iz zatvora u utorak dogodilo se na isti dan kada je Kina po prvi put objavila uputstva koja treba da spreče nepravedne i pogrešne sudske presude.

To je usledilo nakon sve izraženije zabrinutosti javnosti zbog nedostatka pravičnosti u kineskom pravosudnom sistemu, posle obaranja nekoliko ranije donetih presuda.

Sinhua je kao primer navela osudu dva čoveka na smrtnu kaznu i doživotnu robiju iz 2004. zbog navodnog silovanje jedne 17-godišnje devojčice u istocnoj Kini, a koji su oslobođeni krivice na ponovljenom suđenju u martu ove godine.

Agencija je navela da se u uputstvima "zagovara " princip "nevinosti dok se ne dokaže krivica" i priznaje da osobe koje sprovode zakone "nekada prave kompromise sa zakonima kada su izloženi pritiscima svojih starešina".

U današnjem izveštaju Sinhua takođe spominje slučaj čoveka nad kojim je izvršena smrtna kazna 1995. zbog silovanja i ubistva jedne žene u severnoj Kini, iako je drugi čovek priznao ubistvo nakon hašenja 2005.

Kritičari kažu da su mnoge zloupotrebe u kineskom pravosudnom sistemu, uključujući brojne slučajeve izricanja smrte kazne i sistem prevaspitavanja u radnim logorima, koji policiji daje pravo da nekoga pošalje u logor do cetiri godine bez sudskog procesa.

Premijer Li Kećiang je u martu rekao da će sistem prevaspitavanja kroz rad biti "reformisan", ali nije naveo druge detalje.

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte još