Milorad Dodik: Bosanski jezik ne postoji

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da u BiH ne postoji konsenzus o bosanskom jeziku i da je insistiranje Bošnjaka na tome samo jedan u nizu pokušaja i težnji za centralizaciju BiH.

"Oni koji žele da održe priču o centralizaciji svega i svačega sada su na dnevni red stavili jezik", rekao je Dodik za banjalučki Glas Srpske.

On je to rekao komentarišući tužbu jednog građanina Sarajeva koji tuži RS zbog negiranja "bosanskog" jezika.

Tužba je usledila nakon što je predsednik RS istakao da ne postoji "bosanski" jezik, navodeći da poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović dezinformiše javnost.

Dodik je tada naglasio da Bošnjaci imaju pravo na svoj jezik, ali da se on ne može nazivati "bosanskim" nego bošnjačkim i da obeležje jezika nosi obeležje naroda.

Smatra da je veliki muslimanski praznik Bajram iskorišćen da se pošalje loša poruka.

"Poštujem sve praznike koje Bošnjaci obeležavaju, ali je neprimereno da reis govori o 'bosanskom' jeziku u dane tih praznika, jer zna da o tome ne postoji konsenzus niti bilo kakav propis u BiH koji na to obavezuje. Zato sam izneo svoj stav o tome", rekao je Dodik za banjalučki list.

Prema njegovim rečima, nemoguće je da bilo šta u BiH nosi prefiks "bosanski" ako o tome nema konsenzusa.

"Oni samo tuže, a misle da će veštački Sud i Tužilaštvo BiH presuđivati onako kako oni očekuju", naveo je Dodik, poručujući da RS neće prihvatiti "bosanski" jezik, jer on nije istorijski postojao.

Smatra da je priču o "bosanskom" jeziku politički promovisao međunarodni faktor u momentu kada Srbi nisu bili uključeni u određene procese iz vremena raspada Jugoslavije.

Dodik je dalje naglasio da će film "Ljubav i rat" Emira Kusturice biti snimljen i da to ne zavisi od Željka Komšića i Bakira Izetbegovića.

Komentarišući pokušaj predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića da zabrani korišćenje naoružanja i vojne opreme Oružanih snaga BiH za potrebe snimanja Kusturičinog filma, Dodik je rekao da Komšić "nema pravo da svojata nešto što nije njegovo".

"Komšić je političko nedonošče. Naoružanje i vojna oprema nije njegova privatna imovina. Oružane snage BiH su valjda zajedničke", napomenuo je Dodik.

Izvor: rts.rs

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.