"Lidl" kupio zemljište u Beogradu

Međutim, u "Lidlu" nisu želeli da preciziraju na kojoj će tačno lokaciji u prestonici biti otvorena prodavnica.

Potvrđujemo da smo kupili zemljište u Beogradu. Želimo da naglasimo da imamo odličnu saradnju sa lokalnim samoupravama u Srbiji, koje nam pružaju svu neophodnu pomoć i teže tome da svi birokratski poslovi budu završeni u najkraćem mogućem roku", rekli su "eKapiji" u "Lidlu".

Osim u glavnom gradu, nemačka kompanija je do sada kupila zemljište u Valjevu, Subotici, Novom Sadu, Zrenjaninu, Nišu i Smederevu, podseća "eKapija".

Poslednji od ovih je potpisan ugovor za plac u Nišu. Tačnije, odbornici Skupštine grada Niša na sednici održanoj početkom avgusta jednoglasno su usvojili i odluku da zemljište na prostoru nekadašnje kasarne "Apelovac", koje je Vojska Srbije ustupila gradu, bude dato na korišćenje trgovinskoj kompaniji "Lidl" za izgradnju marketa.

"Lidl" je krajem prošle godine kupio i plac od jednog hektara na Vizantijskom bulevaru u tom gradu, a kako najavljuju iz gradske uprave, nemačka kompanija je zainteresovana i za treću lokaciju u Nišu.

U aprilu je "Lidl" kupio plac u Smederevu u delu industrijske zone grada, odmah pored megamarketa "Idea", koji će dobiti konkurenciju. "Lidl"-u je plac prodala privatna smederevska trgovinska firma "Coka".

Prošle godine su u Valjevu otvoreni hipermarketi "Roda" i "Intereks", ali to nije pokolebalo nemačku kompaniju da u gradu na Kolubari kupi zemljište kod zapadne kapije "Krušika".

U 2012. "Lidl" je obezbedio mesto za supermarket u Zrenjaninu kod glavne autobuske stanice, a u Subotici na potezu prema Paliću.

Nakon "merkanja" nekoliko lokacija u Novom Sadu, "Lidl" je prošle godine izlicitirao atraktivnu parcelu na Bulevaru vojvode Stepe.

Iz Čačka, Kragujevca i Kikinde su najavljivali dolazak "Lidla", ali kupovina placa u tim gradovima nije potvrđena.

"Kada je reč o unutrašnjosti Srbije kupili smo zemljište u Valjevu, Subotici, Novom Sadu, Zrenjaninu, Nišu i Smederevu. Što se tiče ostalih gradova i opština ne možemo dati preciznije informacije ali možemo da potvrdimo da aktivno radimo na realizaciji kupovine zemljišta", rekli su za portal "eKapija" u nemačkoj kompaniji.
Ne žele da govore o rokovima

S obzirom na to da je u Novom Sadu krenula čaršijska priča da "Lidl" traži radnike, "eKapija" se raspitala kada će početi izbor zaposlenih.

Još ne tražimo radnike. Informacije o otvorenim konkursima za zapošljavanje biće objavljene u dnevnim novinama i na Internet portalima za zapošljavanje, tako da će se tada zainteresovani moći i prijaviti. Otvaranje 'Lidl' filijala će na tržištu Srbije omogućiti nova radna mesta, ne samo u Beogradu već i u drugim gradovima gde će 'Lidl' poslovati, kao i zdravu konkurenciju u sektoru trgovine", napominju u "Lidlu".

"Lidl" na novo tržište dolazi tako što prvo obezbedi lokacije, a zatim istovremeno otvori više objekata.

Iako su čelnici lokalnih samouprava u kojima je disokontni lanac kupio građevinsko zemljište najavljivali otvaranje marketa do kraja 2013. u "Lidlu" ne žele da govore o rokovima.

Što se tiče otvaranja budućih filijala, sada ne možemo da preciziramo datume", kažu u "Lidlu".

Prema saznanjima "eKapije", izgradnja supermarketa nije počela ni u jednom od gradova u kojima je kupljeno zemljište, pa ni u Beogradu.

Ne raspolažemo informacijom ko, gde i šta će graditi, dok ne podnese zahtev za neku od procedura pred sekretarijatom, što se odnosi i na supermarket 'Lidl' u Beogradu. Zasada nemamo konkretnih zahteva ili ne pod tim imenom investitora", rekao je za "eKapiju" Milan Vuković, sekretar u Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove Beograd.

Kod odabira lokacije, fokusiraju se na frekventna mesta, sa odličnom vidljivošću i dobrom saobraćajno-tehničkom povezanošću.

Traže odgovarajuće nekretnine za kupovinu ili zakup širom Srbije, a najoptimalnija su naseljena mesta, koja sa užom okolinom imaju 30.000 i više stanovnika.

Potrebna su im izgrađena i neizgrađena zemljišta površine od 5.500 do 10.000 metara kvadratnih.

Prodajna površina objekata "Lidl" iznosi od 800 do 1.300 kvadrata, sa dodatnih 200-650 kvadrata za skladište i pomoćne prostorije. Potrebno im je po objektu od 80 do 150 parking mesta

Takođe, neophodna nam je dobra mogućnost dostave robe za kamione sa prikolicom, ukupne težine do 40 tona kao i dužine do 18,5 metara.

Izvor: eKapija via B92

Pogledajte još