Guzenbauer: Optimista sam po pitanju saradnje s Vladom Srbije

"Pozvan sam da savetujem i pomažem Vladu Srbije u njenom naporu da postane članica Evropske unije. Nikakav formalni dogovor nije postignut, ali sam optimista u vezi sa mojom budućom saradnjom sa srpskom vladom. Ulazak Srbije u EU bio bi dalji korak u procesu stabilizacije Zapadnog Balkana", kaže Guzenbauer za Blic.

Bivši socijaldemokratski kancelar Austrije, najkraćeg mandata u posleratnoj istoriji ove države, pominjan je u srpskim medijima kao potencijalni Vučićev savetnik u oblasti politike, ekonomije i evrointegracija. Guzenbauer, doktor političkih nauka Univerziteta u Beču, odlično govori italijanski, francuski i španski jezik, a najjače oružje su mu kontakti koje poseduje.

Nakon samo dve godine provedene na čelu austrijske vlade, 2008. se okreće akademskoj i karijeri konsultanta. Naredne godine postaje saradnik uglednog njujorškog Univerziteta Komlumbija, kao i član Nadzornog odbora austrijske građevinske kompanije “Alpina holding”. Tu poziciju napušta u 2010. pošto ga Hans Peter Hazelštajner, izvršni direktor “Štrabaga”, vodeća građevinska kompanija iz te zemlje i još jedan bivši austrijski političar, imenuje za predsednika Nadzornog odbora za navodnu godišnju platu od 50.000 evra.

Rene Benko, bogataš iz austrijske pokrajine Tirol, doveo je Guzenbauera na čelo Savetodavnog odbora firme “Signa prajm selekšn AG”, preko koje upravlja svojim carstvom nekretnina. Guzenbauer je angažovan i u “Novomatiku”, međunarodnoj grupi kompanija koje se bave igrama na sreću, sa sedištem u Austriji, a u Južnoj Americi Guzenbauer je direktor Evropskih fondova njene čileanske firme “Ekvitas kapital”.

Svojim savetima pomagao je i “Hipo Alpe Adria” banci, nemačkoj VAC grupaciji, a radi i kao savetnik Nursultana Nazarbajeva, predsednika Kazahstana. Njegova firma “Guzenbauer projektentviklung und betajligung”, koja ima sedište u centru Beča, ostvarila je značajne poslovne rezultate. Prema pisanju austrijskih medija, konsultantskim aktivnostima ova firma je između 2009. i 2011. ostvarila dobit od 3,23 miliona evra. Guzenbauer za "Blic": Optimista sam po pitanju saradnje s Vladom Srbije.

Blic

Pogledajte još