Prodavci magle

Tog popodneva ušao sam u prvi butik na koji sam naišao u povratku sa posla. Došlo je krajnje vreme da obavim i jedan od najmrskijih mi zadataka svih vremena – kupovinu pantalona. Mladi nadmeni prodavac me je odmah uzeo pod svoje, valjda da slučajno ne bih zalutao ili greškom kupio žensku odeću. Neke mušterije svojim izgledom jednostavno ne ulivaju poverenje prodavcima i protiv toga se ništa ne može. Odmah sam prešao na stvar, ne bih li ubrzao proces i skratio svoje muke:

- Dobar dan. Šta imate od klasičnih pantalona broj 56?
- Imamo ove bež i ove teget. Isti je model.
- Mogu li da probam neke?
- Naravno, evo, tamo su kabine, probajte koje god želite.
- Probaću ove bež. Nema potrebe da probam oba para, ako su već isti broj i isti model.
- Naravno.

Tri dana kasnije:

- Dobar dan. Opet ja. Imam reklamaciju.
- U čemu je problem?
- Pa ove teget pantalone su objektivno za ceo broj manje od ovih bež. Možda i za dva broja. A stoji im isti broj na etiketi.
- Nemoguće, gospodine! Našim krojačima se to nikada ne događa. Da ih niste oprali na 90 stepeni?
- Moguće, još kako. Nisam prao ni jedne ni druge, još uvek su i etikete na njima. Ove bež oblačim bez većih problema. A teget jedva navlačim i ne mogu da ih zakopčam, inače će otpasti dugme i pući rajsferšlus i pantalone i to na pola, po svim šavovima. Hoćete li da uradim to, da vam dokažem da sam u pravu, pa da mi date nove pantalone, makar samo broj veće?
- Nema potrebe, gospodine. Znam tačno u čemu je problem.
- Znam i ja. Teget pantalone su broj ili dva manje od onoga što im piše na etiketi.
- Ne, nije to u pitanju. To je jednostavno nemoguće. Naše pantalone su tehnički savršene. To je zato što koristimo najsavremenije tehnologije u svim procesima, od odabira jeftine radne snage do načina kačenja proizvoda na ofinger u prodavnici.

- Nego, u čemu je problem?
- Pa, u boji.
- Kako u boji?
- Lepo. Opšte je poznato da teget boja malo zatvara u struku... izvolite drugi par, ali znajte da nije naša greška. Mi ne pravimo greške, gospodine!

Zanemeo sam i tako bez reči izašao iz prodavnice. Prodavac me je ispratio trijumfalnim pogledom sa visine, a zatim složio pantalone koje sam vratio i na njih nalepio papirić sa natpisom: „ZAMENITI ETIKETU! NIJE DOBRA VELIČINA.“

Pogledajte još