CG: Skupljeni prvi potpisi za Prirodnu Albaniju

Podgorički "Dan" poručio je danas Siništaju, koji predvodi stranku Albanaca Građanska inicijativa koja učestvuje u crnogorskoj vlasti, da mu za takvu izjavu preti 15 godina zatvora.

Siništaj je, međutim, rekao da će se sa zadovoljstvom odazvati pozivu tužilaštva ako ono proceni da za to postoji razlog.

On, naime, objašnjava da njegova izjava da bi potpisao peticiju albanskog istoričara Danaja ne znači da podržava prekrajanje granica. Siništaj veruje i da poslanici iz reda albanskog naroda, Fatmir Đeka i Genci Nimanbegu "u duši drugačije misle od onog što su izjavili" - da oni tu peticiju ne bi potpisali.

Projekat koji je Danaj pokrenuo 2010. godine afirmiše granice predviđene aktom od pre jednog veka, na Skupštini u Valoni 28. novembra 1912, koji predstavlja Albaniju izgrađenu na osnovu četiri osmanska vilajeta, sa 100 odsto albanskim stanovništvom i albanskom većinom u granicama od Preševa u Srbiji do Preveze u Grčkoj i od Drača u Albaniji do Skoplja, u Makedoniji.

Peticiju je navodno do sada potpisalo četrdesetak predstavnika vlasti i opozicije iz zemalja regiona.

Šef medijskog pula Socijaldemokratske partije (SDpP), manje članice vladajuće koalicije Mirko Stanić poručio je danas da projekti "velikih" i "prirodnih" država na Balkanu nikad nisu doneli ništa dobro. Stanić je naveo da je Danaj marginalni političar "željan medijske pažnje" i da njegova ideja u Albaniji ima podršku od svega 0,6 procenata građana.

On je podsetio da je SDP Crne Gore zajedno sa Socijalističkkom partijom Albanije i Socijalističkim pokretom za integracije Albanije bila suorgaizator balkanske kofnferencije Partije evropskih socijalista (PES) koja je održana u Skadru i Budvi pre par meseci.

Koalicija ove dve partije je posle junskih izbora ostvarila ubedljivu pobedu sa preko 60 odsto osvojenih mandata u Skupštini Albanije. Odlični politički odnosi koje kao države imamo, dodatno će biti učvršćeni dolaskom na vlast našeg prijatelja Edija Rame, sa kojim ćemo nastaviti borbu protiv svih vrsta ekstremizma. Zaustavljanja na našem zajedničkom evropskom putu neće biti, pogotovo ne zbog ideja čiji je predlagač marginalna politička figura željna medijske pažnje", poručio je Stanić, preneli su podgorički mediji.

Izvor: Tanjug via Novosti

Pogledajte još