Tomislav Nikolić doputovao u posetu Kini

Prema procenama, poseta predsednika Srbij imaće i istorijski i strateški značaj, a razgovori i susreti biće posvećeni osnaživanju strateškog partnerstva sa Kinom, napretku u realizaciji postojećih investicionih projekata, ali i inicijativama za novim oblicima saradnje u oblasti kineskih ulaganja u srpsku privredu, kao i ostalim vidovima saradnje.

Nikolić će se sutra u kineskoj prestonici sresti sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, premijerom Li Kećijangom i predsednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Džang Deđijangom, dok će se u utorak sastati sa istaknutim kineskim privrednicima sa poslovanjem u Srbiji.

Nakon toga Nikolić putuje u Hangdžou gde će zajedno sa delegacijom privrednika iz Srbije i resornim ministrom učestvovati na Investicionom forumu sa ciljem predstavljanja mogućnosti za ulaganja u Srbiji.

Predsednik Srbije će potom posetiti industrijsku zonu visoke tehnologije, fabriku automobila Džili i susresti se sa zvaničnicima Đeđijang provincije.

Nikolić će na kraju posetiti Šangaj gde će se susresti sa zvaničnicima grada.

Srbija je izuzetno zainteresovana za dalje svestrano produbljivanje i obogaćivanje strateškog partnerstva sa Kinom, uspostavljanje mehanizma strateškog dijaloga i zajednički angažman po pitanjima na političkom, ekonomskom, kulturno-prosvetnom, naučno tehničkom i sportskom planu, izjavila je Tanjugu savetnica predsednika Srbije Stanislava Pak, uoči posete.

Odnose Srbije i Kine karakteriše visok stepen uzajamnog poverenja i međusobno razumevanje u najvažnijim pitanjima, istakla je ona.

Izvor: Politika

Pogledajte još