AI: Unmik nije istražio sudbinu nestalih Srba

Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešenel" ukazala je na neuspeh misije Ujedinjenih nacija na Kosovu u istragama u vezi sa sudbinom civila, uglavnom Srba, koji su nestali tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Ekspert "Amnestija" za pitanja Kosova, Šan Džons, rekla je da "to što Unmik nije sproveo istrage u vezi sa mnogim i sistematskih napadima na civile, kao i moguće zločine protiv čovečnosti, doprinelo je tome da na Kosovu prevlada klima nekažnjavanja zločina", prenela je agencija AFP.

U najnovijem izveštaju "Amnesti internešenela", koji će biti predstavljen uoči debate o Kosovu u Savetu bezbednosti UN u četvrtak, 29. avgusta, ističe se da su rođaci nestalih, uglavnom etničkih Srba, podneli oko 150 žalbi u kojima tvrde da Unmik nije "istražio otmicu i kasnije ubistvo njihovih rođaka".

U mnogim slučajevima Unmik nije "izneo nikakve dokaze da je istraga uopšte sprovedena".

"Nema zastarevanja u slučajevima zločina protiv čovečnosti i Ujedinjenim nacijama ne bi trebalo da bude dozvoljeno da izbegava svoje obaveze"
, navodi "Amnesti".

Većina slučajeva, navedenih u izveštaju, odnosi se na otmice kosovskih Srba od strane albanskih separatista iz Oslobodilačke vojske Kosova, ali je "Amnesti" takođe ukazao da nisu istražene ni navodne otmice Albanaca od strane Srba.

"Prošle su godine, sudbina većine nestalih sa obe strane i dalje nije razjašnjena, a njihove porodice čekaju na izvršenje pravde"
, istakla je Džons.

"Amnesti" je pozvao Unmik, kao i Euleks, da razreše "nasleđa kosovskog konflikta", uključujući "sudbinu nestalih iz svih zajednica na Kosovu, privođenje pravdi odgovornih za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i obezbeđenje reparacije. Tek kad se to ostvari, ožiljci prošlih ratova mogu da počnu da zaceljuju".

(Izvor: RTS)

Pogledajte još