Otvoren Deveti beogradski trijenale svetske arhitekture

BEOGRAD, 16. juna 2009. godine (Beta) - Deveti Beogradski trijenale svetske arhitekture pod nazivom "Energija svetla" otvoren je u utorak uveče u galeriji "Progres" u Beogradu.

Arhitekta Mihajlo Mitrović ukazao je na otvaranju na značaj ove manifestacije koja je "od 1985. godine, kada je prvi put održana, uspela da predstavi oko 580 najznačajnih imena iz sveta arhitekture iz 58 zemalja".

On je takođe odao priznanje arhitekti Ivici Mlađenoviću, za koga je rekao da predstavlja "pokretački duh ove manifestacije".

Na izložbi su predstavljeni plakati projekata najznačajnijih arhitektonskih objekata, a prikazan je i video-rad Aleksandra Đurića "Dizanje jedra" o nastanku skulpture "Jedro" na trgu Sunce u Budvi.

Prema rečima arhitekte Ivice Mlađenovića, selektora, autora i autora koncepta ove izložbe, publika Trijenala će u narednim danima imati prilike da vidi "velike arhitektonske ideje za više od 100 reperezentativnih objekata i komplekasa iz više od 30 zemalja".

On je dodao da su "ove beogradske smotre arhitekture, tokom godina, prezentovane u značajnim svetskim kulturnim prestonicama arhitekture, kao i da su, prema odluci Svetske asocijacije arhitekata, uvršćene u vodeće događaje na polju arhitekture u svetu".

Mlađenović je autor više od 20 knjiga o arhitekturi i primenjenoj umetnosti i selektor niza izložbi. On je i autor i selektor beogradskih trijenala arhitekture od 1985. godine.

Na izložbi su predstavljeni arhitektonski projekti iz Abu Dabija "Museums & Performing Centre", "Central Market scheme", "Etihad Towers", "Tameer Towers" i "Manhal Oasis", "White Bay Eco City" iz Australije, zatim iz Austrije, Argentine, Bahreina, kao i "Gremio New Stadium" iz Brazila i "The Absolute World - Toronto" iz Kanade.

Postavku čini i veliki broj projekata iz Kine - "Beijing Boom Tower", "ČTV Station & Headquarters" i "Beijing Olympic Green" u Pekingu.

Takođe su predstavljeni i projekti iz SAD, kao što su "Svetski trgovački centar" i "Kula slobode u Njujorku", "Aura Condominiums" u Sakramentu, "Trempova kula" u Čikagu i "Američki komercijalni centar" u Filadelfiji.

U okviru pratećeg programa biće održani "hepeninzi", među kojima su "Harmonija energije svetlosti i biomimetike" Marije i Branka Todorovića, šou profesora Radosava Pušića "Osam magičnih svetova Kine" i "Peto beogradsko carstvo" slikarke Olje Ivanjicki.

Deveti Trijenale održava se od 16. juna do 7. jula 2009. u galeriji "Progres", a glavni organizator je "Studio Linija A".

Pogledajte još