Beograd: Građani "nestaju" svakog dana

Pre tri dana, gotovo da nije bilo medija u Beogradu koji nije objavio fotografiju 51-godišnje Beograđanke koja je proglašena nestalom. Zahvaljujući brzoj reakciji policije i građana, ona je pronađena u kratkom vremenskom periodu.

Ovo je samo jedan u nizu slučajeva da u Beogradu porodica prijavi nestanak drage osobe.

Prema podacima beogradske policije, samo tokom prošle godine,u proseku je prijavljivano 1,3 nestanaka dnevno, kako starijih, tako i mlađih lica, pre svega tinejdžera.

"Tokom 2012. primili smo 477 prijava o nestalim licima, od čega 212 za maloletnike. U čak 96 odsto one su rešene", objasnio je Saša Irević, inspektor iz Odeljenja za potrage PU za grad Beograd.

Kada je reč o starijim nestalim licima, gde se podrazumevaju svi oni iznad 18 godina, pa do onih u dubokoj starosti, u prošloj godini prijavljen je nestanak 265 osoba. U većini slučajeva, reč je o psihičkim bolesnicima, suicidnim osobama, starijim sugrađanima s problemom demencije.

Međutim, kako kažu u policiji, ima i onih koji se negde "zapiju" ili pobegnu zbog - preljube.

U policiji kažu da, od ukupnog broja tinejdžera koji su prijavljivani kao nestale osobe, većinu čine devojčice.

Prijavljen je nestanak 125 devojčica i 87 dečaka. Od tog broja, 87 prijava se odnosi na bekstva iz ustanova socijalne zaštite, odnosno domova. U tim nestancima jedan broj lica više puta se ponavlja, odnosno umeju da pobegnu i nekoliko puta tokom godine.

RAZLOZI "NESTANKA" SU RAZLIČITI

Neki beže od kuće ili iz nadležnih ustanova zbog loših ocena, neki zbog izostanaka sa časova... Ima i onih koji su nezadovoljni roditeljima, ali i onih koji se na beg odlučuju zbog ljubavi.

VIŠE PRIJAVA SVAKE GODINE

U odnosu na prethodne godine, u 2012. je zabeležen blagi porast prijava nestalih lica. Kad je reč o vrtićima, beogradskoj policiji nije prijavljen nijedan takav nestanak, ali je bilo nestanka dece do 14 godina, iz nadležnih ustanova koje brinu o njima. Takvih slučajeva bilo je 49, ali su sva ta deca ipak - pronađena.

DECA ODU NA NEKOLIKO SATI, NA NOĆ...

Neki tinejdžeri nestanu na nekoliko sati, neki na noć, neki i na više dana. Ono što smo zapazili, jeste da najviše "nestaju" na polugodištu, kraju školske godine ili za Novu godinu - kažu u beogradskoj policiji. Neke od "nestalih" pronađe i vrati policija, dok ima i onih koji se posle malo "ludovanja i slobode" vrate sami.

(Izvor: Večerenje novosti)

Pogledajte još