Najvažniji vitamini za žensko zdravlje su ...

Žensko telo je složen organizam koji traži mnogo toga kako bi mogao da normalno funkcioniše. Ako želite da sačuvate svoje zdravlje i dug život, obratite pažnju na ove vitamine i minerale koji se brinu da vaše telo savršeno funkcioniše.

Magnezijum

Ovo je izuzetno važan mineral za žensko zdravlje, a posebno pozitivno utiče na zdravlje živaca, mišića, kostiju i celokupnog imuniteta. Štiti od stresa, a prirodni su mu izvori zeleno lisnato povrće poput spanaća, žitarice od celog zrna, orašasti plodovi i semenke.

Folna kiselina

Reč je zapravo o izuzetno važnom vitaminu koji pomaže u izgradnji novih ćelija, štiti trudnoću i igra važnu ulogu u zdravlju srca i celog kardiovaskularnog sistema. Dobar prirodan izvor folne kiseline su tamnozeleno lisnato povrće, mahunarke, soja, plava riba i voće poput avokada ili pomorandže.

Biotin


Biotin, koji se još naziva vitamin B7 ili vitamin H, u organizmu je zadužen za pravilan metabolizam, posebno za preradu šećera u energiju, a utiče i na zdravlje kože. Može da se pronađe u piletini, ribi, bananama, pečurkama, šargarepi , pivskom kvasu i jajima, odnosno samo u žumancetu.

Vitamin B12

Ovaj izuzetno važan vitamin nužan je za normalan rad mozga, ali podjednako sprečava i srčane bolesti i moždani udar. Održava živce i krvne ćelije zdravima, pomaže u izgradnji DNK-a i izuzetno je važan za vegetarijance i vegane jer sprečava anemiju. Najveće količine vitamina B12 mogu se pronaći u plavoj ribi, posebno u sardinama, zatim u mesu (ali onom organski uzgojenom, odnosno mesu životinja koje su hranjene prirodnim namirnicama), jajima, mleku i mlečnim proizvodima.

Vitamin D

Vitamin D je zapravo hormon, a zadužen je za jačanje kostiju, upijanje kalcijuma, zdrav imunitet, normalno funkcinisanje živaca i štitne žlezde, a može sprečiti i nastanak karcinoma dojke i pomaže u njegovom lečenju. Najviše ga ima u ribljem ulju i mesu, mleku i mlečnim proizvodima i žumancetu. Svakako, najbolji izvor vitamina D krije se u suncu, ali većina ljudi ne uspeva da ga upije iz tog izvora kao ni iz hrane. Zato stručnjaci savetuju da se vitamin D uzima kao dodatak prehrani.

Kalcijum

Ovaj moćni mineral odgovoran je za snagu kostiju i mišića, a igra važnu ulogu i normalnom funkcionisanju krvi. Takođe, važan je i za održavanje zdravog krvnog pritiska. Prirodni izvori kalcijuma su mleko (ako nije previše prerađeno) i mlečni proizvodi, sardine, zeleno povrće, tofu, orašasti plodovi, alge, sušeno voće…

Izvor: B92, SuperŽena

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.