Skupština završila današnji rad, nastavak u ponedeljak

Današnja debata protekla je u obraćanju šefova poslaničkih grupa i ovlašćenih predstavnika, a pretežno u replikama i polemikama poslanika opozicije s premijerom i prvim potpredsednikom vlade, Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem.

Drugi dan rasprave obeležila je i polemika šefa poslaničke grupe DS Borislava Stefanovića i Dačića da li je Zoran Đinđić 2001. godine, kada je bio premijer, poslanicima podelio ekspoze pre nego što ga je predstavio za govornicom, a sa Vučićem da li se privode kraju krivični postupci u slučajevima organizovanog kriminala.

Očekuje se da u ponedeljak konačno bude završena petočasovna rasprava o izboru novih članova Dačićevog kabineta, nakon čega bi kandidati za ministre trebalo da polože zakletvu čime će početi njihov mandat.

Nastavak sednice u ponedeljak zakazan je u 11 sati.

Poslanici Skupštine Srbije počeli su danas raspravu o izboru novih ministara u rekonstruisanoj Vladi Srbije sa skoro sat vremena zakašnjenja.

Iako je sednica bila zakazana za 10 časova, poslanici su raspravu počeli 45 minuta kasnije, upravo postavljajući pitanja o razlozima kašnjenja, ukazujući da se na taj način pokazuje i odnos izvršne vlasti prema parlamentu. Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović kazao je da je on odgovoran za kašnjenje sednice i izvinio se poslanicima zbog toga.

Kandidat za novog ministra finansija je Lazar Krstić, za ministra odbrane Nebojša Rodić, za ministra za lokalnu samoupravu i regionalni razvoj Igor Mirović, za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dragan Glamočić, a za ministra privrede Saša Radulović.

Za novog ministra kulture i informisanje predložen je Ivan Tasovac, za ministra saobraćaja Aleksandar Antić, za ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije Branko Ružić, za ministra sporta i omladine Vanja Udovičić, za ministra prosvete i nauke Tomislav Jovanovića, a za ministra bez portfelja zaduženog za Kosovo Aleksandar Vulin.

Premijer Ivica Dačić je u petak u ekspozeu naveo da će ciljevi vlade biti modernizacija zemlje, pravedno rešavanje kosovskog pitanja, zaustavljenje ekonomske krize i zapošljavanje. Dačić je u ekspozeu ukazao da su javne finansije i privredni sistem u veoma teškom stanju.

Opozicija je kritikovala ekspoze i ocenila da u njemu nema odgovora na glavna pitanja - zbog čega se rekonstrukcija preduzima, da li će biti promene politike i zbog čega je smenjen ministar Mlađan Dinkić.

Blic

Pogledajte još