Skupština danas nastavlja raspravu o ministarstvima

Posle rasprave, trebalo bi da parlament glasa o izboru novih ministara koji će položiti zakletvu.

Rasprava o izboru novih ministara počela je u petak, 30. avgusta, kada je premijer Ivica Dačić u ekspozeu naveo da će ciljevi vlade biti modernizacija zemlje, pravedno rešavanje kosovskog pitanja, zaustavljenje ekonomske krize i zapošljavanje.

Dačić je u ekspozeu najviše pažnje posvetio ekonomskim pitanjima i istakao da su srpske javne finansije i privredni sistem u veoma teškom i alarmantnom stanju.

O izboru novih ministara parlament je raspravljao i u subotu kada je opozicija nastavila da kritikuje ekspoze i ocenila da u njemu nema odgovora na glavna pitanja - zašto se rekonstruiše vlada, da li će biti promene politike i zašto je smenjen ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić iz Ujedinjenih regiona Srbiji, koji više nisu u vladajućoj koaliciji.

Izmenama Zakona o ministarstvima koje su usvojene u četvrtak, 29. avgusta, utvrđeno je da će nova vlada imati 18 resora i dva nova ministra bez portfelja.

Kandidat za novog ministra finansija je Lazar Krstić, za ministra odbrane Nebojša Rodić, za ministra za lokalnu samoupravu i regionalni razvoj Igor Mirović, za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dragan Glamočić, a za ministra privrede Saša Radulović.

Za novog ministra kulture i informisanje predložen je Ivan Tasovac, za ministra saobraćaja Aleksandar Antić, za ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije Branko Ružić, za ministra sporta i omladine Vanja Udovičić, za ministra prosvete i nauke Tomislav Jovanovića, a za ministra bez portfelja zaduženog za Kosovo Aleksandar Vulin.

Izvor: B92

Pogledajte još