fbpx

Tvin Piks

Radnja serije je smeštena u izmišljenom gradu Tvin Piksu u severoistočnom delu američke države Vašington. Serija prati FBI agenta Dejla Kupera (Kajl Maklaklan) i istragu smrti popularne srednjoškolke Lore Palmer (Šeril Li), čije je telo nađeno na obali reke umotano u plastičnu kesu. Producentska kuća Arona Spelinga producirala je svih 30 epizoda serije.

Tvin Piks je prikazivan u Americi na kablovskoj mreži ABC i u prvoj sezoni prikazivanja bila je jedna od najgledanijih serija. Usled pada gledanosti u drugoj sezoni serija je bila prekinuta nakon tridesete epizode. Iako je gledanost opala u kasnijim epizodama u drugoj sezoni, Tvin Piks je postala kultna serija i TV-fenomen i na ovaj ili onaj način uticala na kasnije serija, od kojih je neke kreirao Mark Frost.

Zbog velikog uspeha u ranim devedesetim, američka kablovska TV-stanica Bravo reprizirala je celu seriju od 2003. do 2004. godine. Američki časopis TV Gajd uvrstio je Tvin Piks među 25 kultnih serija.

Serija je smeštena u rano proleće 1989. godine. U rano jutro 23. februara, lokalni drvoseča Pit Martel pronalazi nago žensko telo umotano u plastičnu kesu na obali reke. Na mesto zločina dolaze šerif Heri S. Truman, njegovi zamenici i lokalni doktor Vil Hejvord, koji identifikuje telo i konstatuje da je to telo veoma popularne srednjoškolke Lore Palmer, takođe najbolja drugarice njegove kćerke, Done Hejvord. Vest da je Lora Palmer nađena mrtva na obali reke se brzo širi malim mestom kao što je Tvin Piks. Dok se vest širila šokiranim gradićem Ronet Polaski, drugarica Lore Palmer, je nađena kako u nestabilnom psihičkom stanju šeta prugom, koja prolazi kroz susednu američku državu. Kako je ona nađena na drugoj strani granice između dve američke države, to automatski postaje federalni slučaj i FBI šalje agenta Dejla Kupera da vodi istragu. Tokom preliminarne obdukcije, agent Kuper pronalazi malecno metalno slovo R zabodeno ispod nokta Lore Palmer. On smatra da je ubica namerno ostavio ovaj trag kao svoj potpis, i smatra da je ubistvo povezano sa nerešenim ubistvom Tereze Benks koja je ubijena u isto vreme prethodne godine.

Tokom prvih dana istrage agent Kuper shvata da stvari vezane sa Lorom Palmer nisu onakve kako izgledaju na površini, i da je ona mnogo drugačija od Lore Palmer kojom se predstavljala svom gradiću. Agent Kuper otkriva da je Lora Palmer varala svog dečka, Bobija Brigsa, sa Džejmsom Hurlijem, i za tu vezu je jedino znala Dona Hejvord. Agent Kuper takođe pronalazi tragove praha kokaina u Lorinom dnevniku, i doznaje da su ona i Bobi Brigs uživali redovno kokain. Istovremeno, Džejms Hurli i Dona Hejvord u želji da saznaju šta se desilo Lori sami počinju svoju istragu, i pritom počinju da se zabavljaju.

Serija je doživela veliki uspeh i na našim prostorima, a kasnije je i reprizirana nekoliko puta.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.