fbpx

10.000 studenata preti protestom

To čak nije jedino što ih muči pred početak akademske godine, jer od 1. oktobra sledi i poskupljenje smeštaja i hrane u studentskim domovima za 30 odsto, a uslov za dobijanje stipendije Ministarstva prosvete povećan je sa 8,5 na prosek 9.

Pooštravanje uslova studiranja i uslova studentskog života izazvalo je ogroman bes i nezadovoljstvo kod hiljada studenata i većina njih već je spremna da izađe na ulice ako zahtevi iz peticije ne budu ispunjeni.

"Studijski programi i gradivo nisu reformisani, sve ostaje po starom, a jedino se studentima menjaju i otežavaju uslovi. Zbog toga zahtevamo da granica za upis na budžet i ove godine ostane 48 bodova, kao i da ostane svih šest ispitnih rokova. Očekujemo da će nas Senat Univerziteta u Beogradu podržati na sednici u ponedeljak a da će nas do kraja iduće nedelje podržati i ostali univerziteti u Srbiji. Nakon toga, prosleđujemo peticiju ministarstvu", kaže za Danilo Jeremić, predsednik Studentske konferencije Univerziteta Srbije (SKONUS).

Prema pisanju "Blic"-a, predstavnici Univerziteta i Ministarstva prosvete koji su se pre dva dana susreli na Rektorskoj konferenciji, već razmatraju da izađu u susret akademcima i to pre svega kada je reč o upisnoj politici.

"Velika je verovatnoća da uslov za upis na budžet i ove godine ostane 48 bodova. O tome se trenutno najviše polemiše i znamo da postoji veliki broj studenata koji prete protestom", kaže prof. dr Dobrica Živković, prorektor za nastavu Univerziteta u Nišu.

S druge strane, manje je verovatno da se studentima izađe u susret i kada je reč o broju ispitnih rokova, s obzirom na to da je većina fakulteta već odredila koji rok ukida.

"Ukidanje roka ne služi za to da se smanji broj ispitnih dana, već da se bolje organizuje nastava. Primera radi, za vreme aprilskog i letnjih rokova, remeti se ciklus predavanja i vežbi. Studenti bi ukidanjem samo jednog roka dobili bolje raspoređene termine za ispite i imali bi više vremena da uče", objašnjava prof. dr Nada Kovačević, prorektorka za nastavu Univerziteta u Beogradu.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.