fbpx

Hemijski kastrirati sve pedofile

Zbog toga se postavlja pitanje efikasnosti sadašnjeg zakona i eventualnog uvođenja hemijske kastracije kako bi se smanjio broj napada na decu, piše Blic.

On je juče priveden istražnom sudiji koji mu je nakon saslušanja odredio osmodnevni pritvor zbog sumnje da je počinio krivično delo nedozvoljene polne radnje, ali i činjenice da je povratnik u vršenju ovih krivičnih dela.

Presudom Okružnog suda u Leskovcu 9. septembra 2004, on je osuđen na četiri i po godine zatvora zbog obljube, odnosno protivprirodnog bluda sa licem koje nije navršilo 14 godina. Prilikom tog napada primenio je silu i pretnju, pa je maloletna žrtva dobila i laku povredu. Vrhovni sud je još ublažio i kaznu na tri godine zatvora.

On je tada osumnjičen da se pojavio pred dvema devojčicama sa spuštenim pantalonama. Iako je od tada prošlo godinu i po dana, nalazio se na slobodi jer prvostepena presuda od godinu dana zatvora nije pravosnažna.

Slobodan K. je iz pritvora pušten u aprilu prošle godine.

Tužilaštvo je uložilo žalbu smatrajući kaznu nedopustivo niskom s obzirom na prethodnu osudu. Predmet je u Apelacionom sudu od 30. maja, a presuda još nije doneta.

Ovaj slučaj otvara pitanje da li je kaznena politika prema pedofilima u Srbiji adekvatna, tim pre što se u najvećem broju slučajeva radi o povratnicima.

Skupština Srbije je u aprilu usvojila Marijin zakon, čija je osnovna namena praćenje silovatelja.

Ovaj zakon je predložio Ministarstvu pravde Slobodan Jovanović iz Starih Ledinaca, čija je osmogodišnja ćerka 2010. silovana i ugušena.

Marijin zakon:
- Silovatelji moraju da budu u stalnom kontaktu s policijom posle izdržane kazne zatvora, što podrazumeva obavezno javljanje nadležnom organu policije i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija
- Pedofili imaju zabranu posećivanja mesta na kojima se okupljaju maloletne osobe (vrtići, škole)
- Obavezno je posećivanje profesionalnih savetovališta i ustanova silovatelji moraju obavezno da obaveštavaju policiju i upravu o promeni prebivališta, boravišta ili radnog mesta, kao i o putovanju u inostranstvo
- Pedofili neće moći više da obavljaju bilo kakvu javnu funkciju i neće moći nikada da se zaposle u bilo kojoj instituciji ili bilo kojoj firmi i ustanovi koja ima bilo kakav kontakt s decom

Prilikom usvajanja Marijinog zakona, pojedini poslanici tražili su uvođenje hemijske kastracije za pedofile i silovatelje. Hemijska kastracija je povratni proces koji uključuje korišćenje lekova koji potiskuju seksualni nagon kod ljudi.

"Kada je moj otac (Vladan Batić) to predložio, mnogi su se usprotivili navodeći da se tako povređuje duhovni i telesni integritet okrivljenih. Smatramo da treba da se bave duševnim i telesnim integritetom žrtava slilovatelja i pedofila" kaže poslanica Olgica Batić (DHSS).

Broj pedofila teško može da se smanji, ali zato može da se smanji broj napada na decu sa više istovremenih mera, a pre svega da država ojača službe koje bi nadgledale pedofile nakon izlaska iz zatvora.

"S većim kaznama smanjiće se mogućnost da ponovo napadnu decu. Ne treba gajiti iluziju da će neko prestati da bude pedofili ako ga uhvate, već da će manje napadati", kaže profesor kriminolog Dobrivoje Radovanović za Blic.

On napominje da u sistemu nadgledanja pedofila moraju da rade stručnjaci, pedagozi, socijalni radnici i psiholozi, a ne policija. Profesor Goran Ilić s Pravnog fakulteta kaže da bi bilo najefikasnije da Služba za izvršenje alternativnih sankcija ojača i da angažuje stručnjake zadužene za nadgledanje pedofila.

Iskustva sveta
Hemijska kastracija pedofila na dobrovoljnoj osnovi primenjuje se u Norveškoj, Švedskoj, Rusiji, Danskoj, Belgiji, Švajcarskoj, Španiji, Velikoj Britaniji, a van Evrope u Izraelu i u nekoliko država SAD. U Poljskoj je hemijska kastracija postala obavezna za sve koji su silovali dete do 15 godina ili članove svoje porodice, a obavezna je i u Luizijani.


Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.