SENZACIJA ZVANA "TAMU": Otkriven najveći vulkan na svetu ispod Pacifika

Blagi obronci

"Mislimo da ova klasa vulkana nije uočena do danas. Obronci su veoma blagi. Ako biste stajali na ovom čudu, ne biste ni znali da ste na vulkanu," kaže Vilijam Sager, šef tima geologa Univerziteta u Hjustonu koji je proučavao masiv Tamu.

Tamu je širok čak 650 kilometara (prečnik), ali je visok „samo“ četiri kilometra. Nije se „oglašavao“ posle poslednje, doduše, kataklizmičke erupcije u ranoj kredi, pa se smatra da je ugašen.

Kao i ostali masivni vulkani, i Tamu ima centralnu kupu, iz koje je lava isticala niz njegove padine. Dokaz za ovo naučnici su našli u uzorcima lave starim 144 miliona godina, koje su vredno skupljali tokom nekoliko godina izučavanja. Inače, vulkan je po konstituciji nalik Mauna Loi, drugom džinovskom vulkanu na Pacifiku, s tim što je daleko veći.

Sve dosad, geolozi su mislili da je Tamu jednostavno deo okeanskog platoa zvanog Šatski, na severoistoku Pacifika. Okeanski platoi su, inače, masivne naslage lave, čije poreklo je još tema žive naučne debate. Otkriće da je Tamu vulkan, a ne plato, moglo bi da promeni i način na koji se razmišlja o formiranju ovih platoa.

(old_image)
Naslage lave

Inače, zapremina Tamua je oko 2,5 miliona kubnih kilometara, a površina koju zauzima veća je od Srbije pet puta. Ipak, iako je Tamu najveći vulkan na svetu, njegov vrh nikad nije bio iznad nivoa mora, jer je tanka okeanska kora ulegnula pod njegovom težinom. Vrh se danas nalazi na 1.980 metara ispod površine mora.

Najveći kanjon na Zemlji

Otkriće najvećeg vulkana na svetu usledilo je, što je neverovatna slučajnost, samo sedam dana posle otkrića najvećeg kanjona na svetu. Podsetimo, kanjon dugačak najmanje 800 kilometara i na nekim mestima najmanje 800 metara dubok otkriven je na Grenlandu, ispod debelog ledenog pokrivača. Izdubila ga je ogromna reka pre nego što je led okovao Grenland, a otkrili su ga, sasvim slučajno, naučnici koji su su pomoću radara pravili mapu ostrva.

Izvor: KURIR

Pogledajte još