fbpx

Sirijska opozicija: Putin obmanjuje

Ova izjava usledila je nakon što je Rusija predložila da Asadov režim preda kontrolu nad svojim hemijskim oružjem medjunarodnoj zajednici, a zvanični Damask taj predlog pozdravio.

Glavnokomandujući Slobodne sirijske vojske je u intervjuu televizijskoj stanici Al-DŽazira rekao: "Pozivamo na vojnu intervenciju i upozoravamo medjunarodnu zajednicu da Asadov režim laže i da je lažov (ruski predsednik Vladimir) Putin, njegov učitelj. Putin je najveći lažov", prenela je agencija AFP.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je danas u Moskvi na sastanku sa sirijskim kolegom Validom Mualemom izneo ideju da zvanični Damask "stavi svoje hemijsko oružje pod medjunarodnu kontrolu i da ono zatim bude uništeno", preneo je Rojters.

Lavrov je izjavio da će raditi na tome da uveri sirijsku vladu da stavi svoje hemijsko oružje pod medjunarodnu kontrolu, ukoliko će to doprineti da se izbegne inostrana vojna intervencija u toj zemlji.

Tu ideju je pozdravio Valid Mualem, pohvalivši istovremeno Kremlj što pokušava da "spreči američku agresiju".

Mualem je posle sastanka sa Lavrovim izjavio: "Sirija pozdravlja rusku inicijativu, motivisana zabrinutošću vodjstva u Damasku za živote naših gradjana i bezbednost naše zemlje, a na naš stav je uticalo i poverenje koje imamo u mudrost čelnika Rusije, koji pokušavaju da spreče američku agresiju na naš narod."

Američki državni sekretar Džon Keri danas je ponovio tvrdnje SAD da je sirijski predsednik Bašar Asad izvršio napad hemijskim oružjem na svoj sopstveni narod i rekao da bi Asad mogao rešiti krizu tako što bi u roku od nedelju dana predao svo oružje medjunarodnoj zajednici.

Međutim, on je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskim šefom diplomatije Vilijamom Hejgom brzo dodao da Asad "ne namerava to da uradi".

Izvor: B92, agencije

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.