Jeremić se vraća, ali u Institut

Prema saznanjima tog lista, predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija se, posle okončanja jednogodišnjeg mandata na čelu svetske organizacije, vraća u Beograd, gde će osnovati Institut za međunarodne odnose i održivi razvoj.

U radu Instituta, Jeremić planira da se osloni na pomoć Džefrija Saksa, Migela Anhela Moratinosa i drugih istaknutih imena međunarodne politike koji su u prethodnih godinu dana bili članovi Visokog saveta predsednika Generalne skupštine UN.

Jremić se definitivno vraća u Srbiju u prvoj nedelji oktobra, a malo posle toga, već sredinom sledećeg meseca, osnovaće Institut za međunarodne odnose i održivi razvoj. ako se saznaje, novi institut trebalo bi da se prvenstveno bavi projektima i politikom održivog razvoja za 21.vek, čemu je Jeremić najviše bio posvećen tokom svog predsedničkog mandata u UN.

Nekadašnji šef srpske diplomatije u radu će se oslanjati na iskustvo i kontakte sa uticajnim ljudima sa kojima je sarađivao u prethodnom periodu.

Toom proteklog vikenda u Njujorku su se okupili svi članovi Visokog saveta predsednika Generalne skupštine UN i prihvatili ponudu Jeremića da uđu u Savet beogradskog Instituta za međunarodne odnose i održivi razvoj, piše Blic. Tim Jeremićevih saradnika u Beogradu uveliko traga za adekvatnim prostorom u kojem će Institut biti smešten.

Tokom prethodne posete Beogradu, Jeremić je o svojim planovima obavestio predsednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Ivicu Dačića, i rekao da će ova organizacija sa svojom snažnom međunarodnom mrežom i kontaktima biti spremna da pomogne promociju Srbije.

Jeremić će biti nezavisni poslanik, ne planira da se stranački angažuje, a o svim drugim stvarima će govoriti posle povratka u Srbiju, najavljuju njegovom kabinetu.

Jeremić i Saks su se dogovorili da Institut za međunarodne odnose i održivi razvoj bude deo međunarodne mreže Kolumbija univerziteta. Jeremić će kao predsednik imati formalni istraživački angažman na Kolumbiji, prenosi Mondo.


B92

Pogledajte još