Er Srbija već širi krila

Do kraja godine imaće nacionalna avio-kompanija ukupno šest letelica na lizing, a do marta 2014. godine stižu još četiri. Prosečna starost aviona je manja od devet godina. Po najpovoljnijim mogućim cenama iznajmljuju se "erbasovi", koji su odlično održavani, imaju manji broj sati naleta od "svojih vršnjaka" i isti tip motora kao letilice našeg strateškog partnera - "Etihada" (važno zbog održavanja, jer nema dodatnih troškova). To je ono što je za potrebe "Er Srbije" u ovom trenutku najbolja ponuda na tržištu.

"Jat" ima tri "boinga", koji u narednih mesec-dva moraju na veliki remont i reč je o ozbiljnim višemesečnim radovima, a to košta pola miliona evra po avionu - kaže za "Novosti" Siniša Mali, savetnik prvog potpredsednika Vlade Srbije. - Kada istovremeno u hangar odlaze tri aviona, nastaje veliki problem. Zato smo morali da krenemo u nabavku aviona i našli smo ono što je u ovom trenutku najbolje na tržištu. Ugovori sa lizing kućama, od kojih iznajmljujemo avione, biće potpisani na četiri godine. Inače, nacionalna avio-kompanija direktno od lizing kuća iznajmljuje avione, nema posrednika. Kompletan enterijer aviona biće zamenjen, jer "Er Srbija" mora da ispunjava iste standarde kao "Etihad".

DALEKO JE AMERIKA
Amerika je još daleko, jer direktnih letova iz Beograda neće biti uskoro. Da su te linije ka SAD i Kanadi profitabilne, već bi saobraćale američke kompanije. Za to su potrebni širokotrupni avioni, koje "Er Srbija" zasada ne planira u svojoj floti. Te linije podrazumevaju i ekstra troškove. Ali, "Er Srbija" će "oslušnuti" tržište zahvaljujući ugovoru o zajedničkim letovima sa "Er Berlinom". Pratiće se situacija, tako da ta mogućnost direktnih letova ka SAD i Kanadi nije isključena.

U međuvremenu, u periodu od tri do pet godina, stizaće novih deset aviona, koji će biti u vlasništvu "Er Srbije". Kako budu pristizale nove, tako će se smanjivati broj zakupljenih letelica. Za isporuku novih aviona potrebno je vreme, a koliko tačno, zavisi od proizvođača i modela, koji će biti naručeni. U tim pregovorima sa proizvođačima "Er Srbija" će se oslanjati na izuzetnu pregovaračku snagu "Etihada". Razgovori sa najvećim proizvođačima aviona su već započeti - "Erbas", "Boing", "Bombardi", svi su u igri.

Vlada Srbije je poslala jasnu poruku putnicima nacionalne avio-kompanije, time što je ušla u strateško partnerstvo sa "Etihadom", kompanijom koja je u samom svetskom vrhu po svim parametrima“, ističe Mali. „"Er Srbija" će ispunjavati iste standarde kao i "Etihad". Imaće najbolju ponudu u regionu i Evropi. Po pitanju kvaliteta usluge kompromisa nema. "Er Srbija" neće zavisiti od drugih, zato ima i svoje linijsko održavanje, "Jat ketering" i "Suport".

Kako kaže naš sagovornik, 40 miliona dolara, koje će kao pozajmicu uplatiti "Etihad", odlazi na poslovanje srpskog prevoznika do kraja godine, a to je plaćanje obaveza, najam aviona... Inače, do sada se za socijalni program prijavilo više od 200 radnika "Jata", a rok za prijavu produžen je do 20. septembra. Zaposleni, koji nemaju nameru da se prijave na program, imaju mogućnost da konkurišu za tri radna mesta. Ali, ko ne prođe testiranje, odnosno ne ispunjava predviđene uslove, imaće novu šansu za drugi krug socijalnog programa, koji takođe podrazumeva 300 evra po godini radnog staža.

Iako smo u stalnom kontaktu sa sindikatima, mi smo iz Vlade Srbije poslali pismo svim zaposlenima "Jata" i mislim da je to bio odličan potez, jer smo tako odgovorili na sva njihova pitanja i dileme, nismo se igrali "gluvih telefona"“,ističe Mali.

U Vladi Srbije obećavaju da će ubuduće svi koji učestvuju u avio-biznisu, od beogradskog aerodroma "Nikola Tesla", preko "Jat tehnike" do nacionalnog avio-prevoznika, morati da se ponašaju po tržišnim uslovima. "Er Srbija" će svoje obaveze plaćati na vreme, ali po realnim cenama.

Na pitanje može li Srbija da ima problema sa Briselom, zbog ugovora kojim "Etihad" preuzima upravljanje srpskom nacionalnom avio-kompanijom, savetnik potpredsednika Vlade Srbije kaže:

Dane Kondić, novi generalni direktor "Jata", državljanin je Srbije. Zajam "Etihada" od 40 miliona dolara biće konvertovan u njihov vlasnički udeo od 49 odsto u srpskoj avio-kompaniji 1. januara 2014. godine. Tada će bord direktora imati devet članova, pet daje Srbija, četiri daje "Etihad". Taj bord donosi strateške odluke, usvaja biznis plan... i ima efektivnu kontrolu nad kompanijom. A, takozvani dnevni biznis vodi menadžment sa Kondićem na čelu. Iz Brisela nije stiglo nikakvo protestno pismo, već upit o tome koliki udeo će imati "Etihad" i ko ima efektivnu kontrolu nad kompanijom. Petogodišnji ugovor o upravljanju kompanijom nije sporan i mi ćemo to braniti pred Evropskom komisijom. Odgovori Briselu se spremaju i sve vezano za strateško partnerstvo sa "Etihadom" urađeno je da bude u skladu sa Sporazumom o otvorenom nebu, koji je Srbija prerano počela da primenjuje u punom obimu.

Izvor: Novosti

Pogledajte još