NEOBIČNA IDEJA OZBILJNO SE RAZMATRA: U avionima ćemo stajati kao u gradskom prevozu

Na ovim sedištima bi putnici i dalje sedeli, ali poput kauboja na konjima ili kao da voze bicikl. Američka avijacija je već odobrila ovakva sedišta uz obrazloženje da "kauboji mogu u takvom položaju da jašu satima". Pošto su ova sedišta upola lakša od standardnih u ekonomskoj klasi, mnoge aviokompanije ozbiljno razmatraju ovu ideju.

Putnici bi, dakle, bili naslonjeni u polu-uspravljenom položaju, između bi se držali za šipku, ne bi mogli da pomeraju naslon iz sedišta ispred u krilo, a noge bi mogli da isprave. To znači da bi u avionu moglo da bude i do 50 putnika više, što bi aviokompanijama obezbedilo 20 odsto veći profit, pa bi i karte bile jeftinije za 40 odsto.

Ovakva sedišta su već predstavljena ove godine na EKSPO-u u Hamburgu i nisu se dopala krupnijim ljudima.

Ideja o mestima za stajanje u avionu rođena je još pre dve decenije, a glasno je predložena u "Erbasu" pre 15 godina. Majklu O'liriju, šefu "Rajanera", ova ideja se mnogo dopala i odlučio je da ugradi 15 redova "vertikalnih sedišta" i ukloni dva toaleta. Međutim, ovakva sedišta još nije odobrila Evropska agencija za bezbednost saobraćaja, jer nije rešen problem evakuacije.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još