I Srbija "spartance" za trku ima: Pogledajte kako vežbaju momci u Tašmajdanskom parku (VIDEO)

Ako ste na ulici primetili momke i devojke koji do iznemoglosti rade sklekove, zgibove, trbušnjake i slične vežbe, onda ste upoznali srpske spartance.

"Bavimo se uličnom gimnastikom u kojoj se rade vežbe sa prirodnim opterećenjem, bez dodatnih težina. Vežbamo po parkovima, a nekada nas možete videti na Terazijama, u Knez Mihailovoj, podzemnim prolazima i na sličnim lokacijama koje nam odgovaraju za trening", kaže sagovornik “24 sata” Nenad Vasić, jedan od spartanaca, inače student Vojne akademije.

Srpski spartanci nastali su pre tri godine i danas su najveća grupa u Srbiji koja se bavi uličnim vežbanjem. Njihova impresivna snaga, volja i izdržljivost pomeraju sve granice mogućeg, za njih ne postoje prepreke.

"Neke od težih vežbi su ruski zgibovi gde vam je šipka ispod brade, a vi morate da celo telo prebacite iznad i da ispravite ruke, “zastava” u kojoj se bočno uhvatite za šipku, a onda ispravite telo iznad zemlje, vaga u kojoj se uhvatite za šipku, a telo vam stoji paralelno sa zemljom. Mnogima ove vežbe izgledaju lako kada ih mi izvodimo, ali su izuzetno naporne ", objašnjava Vasić.

Najmlađi srpski spartanac ima samo šest i po godina, a gornja starosna granica ne postoji.

"Imamo čak i devojke koje vežbaju. Ovaj sport jača snagu, volju, karakter, ali i psihu čoveka. Vežba se svakodnevno nekada i više puta na dan. Naš cilj je da inspirišemo, naročito mlade ljude, da se bave sportom i da žive zdravim životom. Ovo im je najjeftinija varijanta. Nama ulična gimnastika nije samo sport, već način života", kaže Vasić.

U subotu će pored srpskih spartanaca svoje umeće pokazati i njihove kolege iz zemalja u okruženju.

Izvor: 24sata

Pogledajte još