Zašto ne treba da se sunčate u solarijumu?

1. Skupo je

Dok je prirodno sunčanje besplatno, veštačko sunčanje može biti veoma skupo. Pre nego što se opredelite za solarijume, kreme za potamnjivanje i ostala slična sredstva, vodite računa da raspolažete određenim budžetom.

2. Šteti očima

U poređenju sa prirodnim sunčevim zracima, količina UV zraka kojoj se izložite u solarijumu može biti i do 100 puta jača, a samim tim i štetna po oči. To može dovesti do niza problema kao što su oštećenje mrežnjače, opekotine rožnjače, katarakta. Zato vodite računa da koristite odgovarajuću opremu kako biste zaštitili vaše oči.

3. Izaziva oboljenja kože

U mnogim slučajevima, korišćenje solarijuma vodi do brojnih problema sa kožom kao što su različite vrste karcinoma. Ukoliko salon nije opremljen sa najnovijom tehnologijom, postoji rizik preteranog izlaganja UV zracima. Uverite se da salon ima bezbedne UV lampe pa onda idite na sunčanje.

4. Može da izazove prevremeno starenje

Ovo se dešava kada se izložite prekomernoj upotrebi solarijuma. U takvim slučajevima, vaše šanse prevremenog starenja se uvećavaju. Razvijaju vam se bore. Takođe, vaša koža može početi da se opušta. Ekstremno izlaganje UV zracima može da izazove i sušenje kože.

5. Može da izazove pojavu karcinoma

Lekovi poput antidepresiva, antibebi pilula i lekova za hipertenziju mogu da uvećaju vizuelnu osetljivost. Ukoliko koristite takve lekove, morate biti dodatno oprezni pri izlaganju UV zracima. Ukoliko niste oprezni, uvećava vam se rizik od dobijanja karcinoma.

6. Izaziva zavisnost

Mnoga istraživanja su dokazala da veštačko sunčanje stvara zavisnost. Pošto je to jednostavniji način dobijanja preplanulog tena bez izlaganja suncu, mnogi ljudi (naročito mladi) postaju zavisni. Istraživanje rađeno na 421 studentu iz Nju Jorka pokazalo je da dvoje od petoro studenata već poseduje ovu zavisnost i da se opredeljuje za ovakav tretman jednom na svake dve do tri nedelje.

Izvor: b92

Pogledajte još