Evo šta sve možete uspešno da izlečite kupusom

Pored toga što ima samo 40 kalorija u 100 grama, kupus sadrži znatne količine fosfora, kalcijuma, kalijuma i sumpora, gvožđa, bakra, cinka i magnezijuma. A posebno je bogat vitaminom C, ali i vitaminima A, B1, B2, PP i K. Evo šta sve može uspešno izlečiti:

Malokrvnost
Kupus je bogat mineralnim solima, vitaminima i hlorofilom pa se preporučuje malokrvnim osobama koje bi trebalo da ga jedu sirovog ili kuvanog na pari. Bilo bi dobro da tokom dana popiju po dve čaše isceđenog soka od kupusa.

Kiseli kupus je odličan prirodni probiotik, pa se naročito preporučuje u antikandida dijeti. Takođe je izuzetno bogat vitaminom C koji nam je preko potreban u sezoni gripa i virusa koja je pred nama.

Čir na želucu
Tri nepune čaše soka od svežeg kupusa na dan dobar su lek za čireve na želucu. Lečenje se sprovodi do ozdravljenja i, naravno, uz konsultacije sa kompetentnim osobama.

Mamurluk
Može se suzbiti nakon uzimanja dve velike kašike sirupa od crvenoga kupusa. Sirup možete napraviti tako što ćete soku od kupusa dodati jednaku količinu šećera i kuvati na pari dok se ne zgusne.

(old_image)

Kašalj
Sirup od crvenoga kupusa smiruje kašalj. Za sirup je potrebno da sitno narendate glavicu crvenog kupusa, dobro izgnječite i procedite, a zatim blago ugrejete na oko 45 do 50 stepeni i dodate tri-četiri supene kašike meda i dva decilitara već pripremljenog čaja od sleza. Blago pomešajte smesu drvenom kašikom. Kada se masa sjedini, prirodno ohladiti i sipati u tamnu flašu i držati na hladnom. Nekoliko puta dnevno popiti jednu supenu kašiku.

Otok i akne
Ukoliko se udarite otok i modrice možete da uklonite uz pomoć starog leka. Dovoljno je da dva lista kupusa privijete na udareno mesto. Akne, lišajevi i neke vrste ekcema ublažavaju se oblozima od listova ili losionom od soka svežeg kupusa.

Izvor: Magazin.ba

Pogledajte još