ZA DETOKS I VITKU LINIJU: Šest napitaka sa sokom od kupusa koje morate probati

Želite da unesete više zdravlja i vitalnosti u svoj svakodnevni život, a pritom radite i na svojoj liniji? Upoznajte se sa čudesnim svetom sokova od kupusa!

Ovi zeleni napici nisu samo jednostavni za pripremu, već kriju i tajne koristi za vaše zdravlje – od borbe protiv viška kilograma, smanjenja prolećnog umora, preko izbacivanja zadržane vode iz tela, do olakšavanja želudačnih tegoba.

Zahvaljujući bogatstvu vlakana, vitamina i minerala, ovi sokovi vas ne samo drže sitima, već vam i podstiču zdravu funkciju creva, regulišući mnoge vitalne funkcije u organizmu.

Ovi napici igraju značajnu ulogu u osnaživanju prirodnih procesa detoksikacije tela, čineći ih nezamenjivim delom vaše zdrave rutine.

Sok od kupusa i limuna

Limun je odličan dodatak soku od kupusa ipovećava dejstvo mršavljenja. Limun ima detoksikujuća svojstva koja pomažu u sagorevanju viška masti, a takođe smanjuje osećaj gladi, što posredno smanjuje apetit. Limun takođe sadrži diuretička svojstva i čini krv alkalnijom.

Kako pripremiti i koristiti?

U blenderu stavite 1 list kupusa i sok od 2 limuna i blendirajte dok ne dobijete homogen sok. Popijte odmah nakon pripreme, poželjno bez ceđenja i bez dodavanja šećera.

Sok od kupusa, narandže i đumbira

Dodavanje narandže u sok od kupusa smanjuje njegov gorak ukus i stimuliše mršavljenje. Narandža pomaže da ostanete siti i ometa apsorpciju ugljenih hidrata, holesterola i lipida. Đumbir, s druge strane, poboljšava funkciju creva i ubrzava metabolizam, što olakšava sagorevanje masti.

Kako pripremiti i koristiti?

Blendirajte 1 list kupusa sa sokom od 3 narandže i 2 cm đumbira dok se dobro ne sjedine. Popijte odmah nakon pripreme, poželjno bez ceđenja i bez dodavanja šećera.

Foto: Ilustracija/Freepik.com

Sok od kupusa, ananasa i mente

Kombinovanje ananasa i mente sa sokom od kupusa pojačava prirodna diuretička svojstva koja kupus sadrži. Ovo može pomoći u izlučivanju viška tečnosti koja uzrokuje nadutost. Pored toga, ananas je bogat vlaknima, i time smanjuje apetit.

Kako pripremiti i koristiti?

Blendirajte 1 list kupusa sa 2 debele kriške ananasa i nekoliko listova mente dok se dobro ne sjedine. Po potrebi, može se dodati nekoliko kapi limuna da poboljša ukus. Popijte odmah nakon pripreme, poželjno bez ceđenja i bez dodavanja šećera.

Sok od kupusa, jabuke i limuna

Dodavanje jabuke u sok od kupusa pomaže da se sok obogati pektinom, supstancom koja poboljšava funkciju creva i povećava osećaj sitosti. Pored toga, sok od limuna poboljšava ukus kupusa i ima detoksikujuće delovanje koje sagoreva masti.

Kako pripremiti i koristiti?

Blendirajte 1 list kupusa sa 1 zelenom jabukom i sokom od pola limuna dok se dobro ne sjedine. Popijte odmah nakon pripreme, poželjno bez ceđenja i bez dodavanja šećera.

Foto: Ilustracija/Freepik.com

Sok od kupusa, jagoda i ananasa

Jagode i ananas su bogati vlaknima, što pomaže u smanjenju apetita prilikom mršavljenja. Pored toga, ovo je diuretički sok koji eliminiše višak tečnosti u telu, što može pomoći u smanjenju vidljive nadutosti i osećaja težine.

Kako pripremiti i koristiti?

Blendirajte 1 list kupusa sa 2 jagode, 1 kriškom ananasa i nekoliko listova mente dok sok ne postane homogen. Popijte odmah nakon pripreme, poželjno bez ceđenja i bez dodavanja šećera.

Sok od kupusa, šargarepe i narandže

Šargarepa je još jedna dobra opcija koja pojačava svojstva soka od kupusa. Ima tonički i pročišćavajući efekat na jetru koji pomaže u eliminaciji viška žuči i masti. Pored toga, kada se kombinuje sa narandžom, šargarepa pomaže u smanjenju apsorpcije ugljenih hidrata i masti.

Kako pripremiti i koristiti?

U blenderu pomešajte 1 list kupusa sa 1 malom šargarepom i sokom od 1 ili 2 narandže dok se dobro ne sjedine. Popijte odmah nakon pripreme, poželjno bez ceđenja i bez dodavanja šećera.

Zaključak

Uključivanjem ovih osvežavajućih i zdravih sokova od kupusa u vašu dnevnu rutinu, ne samo da podržavate svoje ciljeve mršavljenja već i obogaćujete telo vitalnim nutrijentima.

Ohrabrujemo vas da eksperimentišete sa ovim receptima i pronađete svoje favorite. Osećaj lakoće i par kilograma manje za desetak dana su dovoljan motiv, zar ne?

Autor: Stevan Brankov, nutricionista
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još