Preminula Teri Hol, žena zbog koje su milioni prestali da puše

Teri Hol je u reklami koja je šokirala, ali i podstakla na razmišljanje veliki broj ljudi, pokazala kako je pušenje uticalo na njen organizam. Višedecenijsko konzumiranje cigareta dovelo je do toga da su njenu jutarnju rutinu činili nameštanje veštačkih zuba, stavlajnej perike i ventila na stromi.

Doktor Tom Friden, direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, izrazio je žaljenje zbog Terine smrti.

"Ona je želela da spase one koji su se suočavali sa istom bolesti i operacijom kao i ona. Bila je inspiracija", rekao je on.

Teri Hol je počela da puši kao gimnazijalka. Dvadeset godina kasnije, 2001. u 40. godini obolela je od raka usta. Uprkos bolesti, nastavila je sa pušenjem tokom terapija zračenja. Kada joj je dijagnostikovan i rak grla, Teri je odlučila da je krajnje vreme da se oslobodi pušenja.

Postala je neumorni zagovornik protiv ovog poroka držeći u školama i raznim društvenim događajima govore o opasnostima pušenja.

"Neće svi koji puše hodati okolo sa rupom u vratu, neće svako doboti rak, ali će pušenje, na ovaj ili onaj način, uticati na njihov život", rekla je Teri u intervjuu, juna prošle godine.

Pušenje je njoj donelo kancer koji se ovog leta proširio na mozak. Teri je bitku na kraju izgubila, ali su rezultati njene borbe značajni.

Izvor: Kurir

Pogledajte još