75 ODSTO GRAĐANA PODRŽAVA DONOŠENJE ZAKONA: Zabrana pušenja u zatvorenim prostorima 2024.

Za najviše godinu dana mogao bi da bude donesen Zakon o zabrani pušenja u zatvorenim prostorima, najavila je ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Ministarka je istakla da su je obradovali rezultati ispitivanja NALED-a i Instituta za javno zdravlje "Batut", da 75 odsto građana podržava donošenje tog zakona i da se radi uglavnom o mladim ljudima.

- Kažu da ne idu nigde zimi, jer ne mogu da podnesu dim u kafanama i restoranima. Mali je broj vaspitanih pušača, koji vam pokažu cigaretu i pitaju da li Vam smeta - izjavila je Grujičić na Televiziji Pink.

Podsetimo, još u martu ove godine ministarka je istakla da ukoliko se usvoji novi predlog zakona o potpunoj zabrani pušenja u zatvorenom prostoru, i elektronske cigarete biće zabranjene u svim zatvorenim javnim prostorima, firmama i ugostiteljskim objektima.

Naime, Srbija je 2010. godine dobila Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, koji zabranjuje pušenje u zatvorenom radnom i javnom prostoru, kao i u javnom prevozu, ali su tada ugostiteljski objekti izuzeti.

Ministarka Grujičić je, međutim, još početkom ove godine izjavila da je Zakon o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru završen, ali da "čeka usklađivanje sa ostalim zakonima". Takođe, tada je naglasila da je važno da kaznena politika bude dobro sprovođena.

- Ono što je važno je kaznena politika koja mora da bude dobro sprovođena, odnosno, inspekcije moraju ići u kontrolu. Jer ako naplatite 5.000 dinara nekome kome je puna kafana, a sve zadimljeno, onda nećemo ništa uraditi, ali ako treba da plati kaznu od milion dinara, onda mislim da će se dobro zamisliti - izjavila je tada Grujičić.

Izvor: Nova.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još