Naknada sa biroa: Slaba pomoć posle otkaza

Zašto je to tako, u Nacionalnoj službi za zapošljavanje ne mogu ni da pretpostave, dok u sindikatima kažu da su smanjenju isplata ovim tehnološkim viškovima svakako kumovale i stroge procedure, kratki rokovi, ali i beznađe i razočaranost radnika propalih preduzeća u bilo koji (državni) sistem.

- Otpušteni radnici su ranije imali pravo na novčanu naknadu u iznosu od 65 odsto plate, a danas dobijaju samo 50 odsto - kaže Željko Veselinović, predsednik sindikata „Sloga“. - Pritom morate da se javljate svakog meseca savetniku, od kojeg zapravo ni ne očekujete posao, a da biste uopšte i došli u tu poziciju morate da popunite milion formulara kojima dokazujete koliko ste dugo radili, koliki su vam bili prihodi, da li su uredno plaćani doprinosi... Sve to košta i vremena i para, a slabe su vajde.

KRATKI ROKOVI
Ukoliko je otpušteni radnik u firmi proveo manje od pet godina, on će imati pravo na novčanu pomoć samo tri meseca. Ako je radio između pet i 15 godina, novac će sa biroa podizati pola godine, a ukoliko mu je prethodni staž bio između 15 i 25 godina, naknadu će primati devet meseci. U slučaju da je radio duže od 25 godina, ima pravo na naknadu od 12 meseci, a isplatu u trajanju od 24 meseca ima samo ako mu je još tačno toliko preostalo do penzije.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje objašnjavaju da se broj korisnika prava na novčanu naknadu menja iz meseca u mesec:

- To što se u jednom periodu njihov broj smanjuje ne znači da se već u narednom periodu neće povećati. Broj podnosilaca zahteva za ostvarivanje ovoga prava zavisi od ukupnih privrednih kretanja i broja lica koja su u nekom periodu ostala bez posla, kao i od zakonskog osnova koji im omogućava ostvarivanje ovog prava.

U Sektoru za pravne poslove NSZ objašnjavaju da su važeća pravila izglasana u maju 2009. i da je još tada propisano da novac može da zatraži radnik koji je dobio otkaz jer je proglašen za tehnološki višak ili nema potrebne kvalifikacije. Pravo na naknadu sa biroa imaju i oni kojima je istekao probni rad ili ugovor na određeno, usled prestanka funkcije izabranih, imenovanih i postavljenih lica, otvaranja stečaja, pokretanja likvidacionog postupka, prestanka radnog odnosa u inostranstvu...

Izvor: Novosti

Pogledajte još