fbpx

Pripadnika Euleksa ubio profesionalac

Šenavičus je pogođen iz vatrenog oružja u glavu i stomak, a podlegao je povredama u bolnici u Kosovskoj Mitrovici. Ranjena su još i trojica službenika.

Juče niko od uključenih u istragu nije želeo da zvanično govori o motivima napada na Euleks. Zbog mesta napada - neposredno kod skretanja za manastir Banjska (mesto Balaban), gde ima i albanskih sela, a taj predeo se nalazi na obroncima Bajgore, poznatoj po mestu za obuku pripadnika OVK, nadležni u Euleksu nisu želeli čak ni nezvanično da komentarišu moguću nacionalnost počinioca.

Sumnja da je reč o profesionalcu se potkrepljuje navodima da je pucano na vozilo u kojem su bili pripadnici misije, a ne na vozilo koje se kretalo ispred i u kojem su bili pripadnici Kosovske policijske službe. Među razlozima za napad na Euleks ima nekoliko nezvaničnih verzija, a prve su da je namera da se destabilizuje sever pred izbore. Juče tokom dana vršen je pritisak na sve strukture i na severu i u Prištini da se rasvetli zločin, a tokom dana održan je sastanak predstavnika država Kvinte, ali i kosovske službe bezbednosti.

Iz Srbije i Brisela su stigle žestoke osude ovog čina. Premijer Ivica Dačić čuo se telefonom sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton o situaciji posle ubistva pripadnika Euleksa. Eštenova je ponovila stav EU da će i dalje “snažno i bez zadrške” nastaviti angažovanje oko dijaloga Beograd - Priština i zatražila da počinioci ubistva budu izvedeni pred lice pravde.

Premijer Dačić izjavio je juče da je napad na Euleks na severu Kosova ekstremistički, a ne patriotski akt, koji nanosi štetu Srbiji u celini i naglasio da napad najoštrije osuđuje cela Vlada Srbije.


Foto: Beta, AP

"To nije pucanje u Euleks, već u budućnost srpskog naroda na KiM, u budućnost Srbije i njenih građana. Napad na Euleks i Kfor? Kakva je perspektiva srpskog stanovništva na Kosovu pod tim uslovima? Oni koji su to uradili su neprijatelji Srbije,"
poručio je Dačić.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao je da je napad zapravo uperen protiv Srbije i srpskog naroda i poručio da će odgovor države biti žestok.

"To je pokušaj da se pokvari sve ono što je Srbija ostvarila u prethodnom periodu. Srbija nema pravo da ćuti i dopusti teroristima i ekstemistima da misle da su oni ti koji mogu da upravljaju Srbijom,"
rekao je Vučić i poručio da se grdno prevario onaj ko je mislio, da će terorističkim aktom uspeti da zaustavi procese koji su započeti i uplašiti „državu, ljude koji žele da izađu na izbore i normalne ljude na svojim ognjištima“.

Šef češke diplomatije Jan Kohout, koji je u zvaničnoj poseti Beogradu, izjavio je da je, prema informacijama kojima raspolaže, u napadu na Euleks ranjen i jedan pripadnik vojske Češke Republike i naglasio da će insistirati na tome da se nađe i kazni počinilac tog dela. Napad je osudio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predstavnici Srba sa severa Kosova, kao i predsednica i premijer Kosova, Atifete Jahjaga i Hašim Tači.

NATO: Nasilje je neprihvatljivo

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je da je upotreba nasilja na Kosovu “neprihvatljiva i neće se tolerisati”. On je podvukao da će Kfor, u saradnji sa Euleksom, nastaviti da radi na uspostavljanju bezbednog okruženja i slobode kretanja na Kosovu. Napad je osudila i izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček koja je izjavila da je šokirana i tužna zbog tragične vesti sa severa Kosova. Ona je pozvala svedoke da pomognu u rešavanju zločina.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.