Pronađen bunar star 10.500 godina

NIKOZIJA, 24. juna 2009. (Beta-AP) - Kiparski arheolozi pronašli su bunar izgrađen pre 10.500 godina, a u njemu i skelet mlade žene. Direktor kiparskog odseka za antikvitete Pavlos Flourentzos kazao je da je pet metara dubok bunar cilindričnog oblika pronađen prošlog meseca na gradilištu u mestu Kisonerga, nedaleko od jugozapadne obale Kipra.

Kada je bunar presušio, po svemu sudeći je korišćen za odlaganje smeća, a među predmetima pronađenim u njemu bili su i loše očuvan skelet mlade žene, delovi životinjskih kostiju, obrađen kremen, kameni ukrasi i minđuše iz ranog neolitskog doba, kazao je Flourentzos.

Moguće je da je skelet star koliko i sam bunar, ali arheolozi ne znaju kako je devojka umrla ni kada i zašto je njeno telo ostavljeno na tom mestu, dodao je. Analize su pokazale da je bunar star između 9.000 i 10.500 godina. U to vreme, grupe ljudi u migraciji počele su da grade trajne naseobine na ostrvu. Do tada, u privremenim naseljima živeli su narodi koji su na Kipar svraćali na putu do drugih odredišta.

Pogledajte još