Dug možete da reprogramirate i ako vas je EPS tužio

Najveći broj ovih pritužbi odnosi se na uslove izmirenje duga za struju

Na današnjem, osmom prijemu građana kod ministra energetike Zorane Mihajlović veći broj građana se žalio da im nisu date prave informacije o olakšicama u otplati dugova.

Uslovi reprograma starog duga za potrošenu električnu energiju, koji je počeo 15. avgusta i traje do 30. novembra, važe za sve dužnike, uključujući i one koje je EPS tužio zbog neizmirenih obaveza, objavilo je Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine na svom sajtu posle razgovora ministra sa građanima.

Ministarstvo podseća da i dužnici koji su ranije potpisali sporazum o reprogramu, imaju pravo da se jave distribuciji kako bi dug otplaćivali pod novim, povoljnijim uslovima.

Na prethodnih sedam prijema za građane, ministarka je razgovarala sa ukupno 360 građana u Beogradu, Šapcu i Leskovcu. Trideset slučajeva rešeno je na licu mesta, a u oko 250 slučajeva Ministarstvo je predložilo konkretna rešenja ili dalo predloge i uputstva nadležnim službama kako da problem reše.

U jednom broju slučajeva rešenje nije moguće nači u kratkom roku, jer su problemi izvan nadležnosti Ministarstva i zavise od rada drugih resora u državi. Više od polovine primljenih građana, njih 195, požalilo se na probleme vezane za korišćenje električne energije.

Najveći broj ovih pritužbi odnosi se na uslove izmirenje duga za struju, što je sistemski rešeno omogućavanjem novog reprograma duga, pod povoljnijim uslovima i sa većim brojem rata.

Dvadeset građana obratilo se ministarstvu zbog ekoloških problema, na koje su reagovali republički inspektori za zaštitu životne sredine, a u 36 slučajeva građani su prijavljivali korupciju, kršenje zakona i drugih prava ili tražili pravnu pomoć u rešavanju sporova.

Pravnici u Ministarstvu davali su savete tim građanima, objašnjavali procedure kako mogu rešiti problem, a neke od predmeta preuzeo je Anti-korupcijski tim Ministarstva.

Ukupno 29 gradjana obratilo se za pitanja iz drugih sektora u Ministarstvu, uključujući probleme u priključenju na gas, pitanja vezana za subvenicisanje investicija u obnovljive izvore energije, probleme u preduzećima u restrukturiranju, kao i predloge različitih projekata.

Osamdeset građana ili skoro svaki četvrti koji je razgovarao s ministrom, došao je s molbom za zaposlenje za sebe ili svoju decu, gde su mogućnosti Ministarstva da reši problem veoma ograničene.

"Ministarstvo će putem javnih konkursa pokušati da izabere najbolje kandidate za svaku oblast, a na strateškom nivou daje doprinos povećanju ekonomske aktivnosti i zapošljavanja kroz unapređenje ambijenta za poslovanje i investiranje u sektorima energetike i zaštite životne sredine", objavilo je Ministarstvo energetike.

Izvor: Blic

Pogledajte još