Glavne investicije u Srbiju doći će iz Evrope

VAŠINGTON, 25. juna 2009. (Beta) - Predsednik Poslovnog saveta SAD-Srbija Džon Sejlor ocenio je da bi Beograd trebalo da pojača aktivnosti da bi odblokirao Privremeni trgovinski sporazum sa EU, jer će, kako je dodao, u narednom periodu glavne investicije pristizati iz Evrope, a manje iz SAD.

"U svetlu svetske ekonomske krize, Beograd bi trebalo da pojača svoju aktivnost na prvenstveno dva fronta: da učini sve što je moguće da bi odblokirao Privremeni trgovinski sprazum sa EU, i drugo - da stavi naglasak na razvoj poljoprivrede, uključujući podsticajne mere", naveo je Sejlor za Glas Amerike (Voice of America - VOA).

On je dodao da bi poljoprivredni proizvodi mogli da budu veoma važan izvozni artikal, "posebno u svetlu prognoza da će cene hrane ostati visoke i najverovatnije i dalje rasti".

Sejlor smatra da poseta američkog potpredsednika Džozefa Bajdena Beogradu 20. maja najverovatnije neće doprineti neposrednom unapređenju ekonomskih odnosa SAD i Srbije, ali je ocenio da ta poseta šalje poruku "našim zapadnim saveznicima da Vašington želi Srbiju u EU i otvoreniji stav prema Beogradu" i na političkom i na ekonomskom planu.

Pogledajte još