U Srbiji svakog sata od srca umre 6 ljudi

U Srbiji svakog sata od različitih oblika kardiovaskularnih bolesti umre šest osoba, od kojih je svaki osmi u najproduktivnijim godinama života od 25 do 64 godina, saopštio je danas Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, povodom Svetskog dana srca koji se obeležava u nedelju, 29. septembra.

Od 2001. do 2010. godine stopa smrtnosti od bolesti srca i krvnih sudova u Srbiji opala je kod žena za 14 odsto, a kod muškaraca za 16 odsto, ali i pored registrovanog pada stope umiranja, Srbija se nalazi u grupi zemalja sa rizikom koji je viši od prosečnog za zemlje evropskog regiona, navodi se u saopštenju.

Svetski dan srca ove godine obeležava se pod sloganom "Krenite putem zdravog srca" sa ciljem da se naglasi značaj zdravih stilova života, kao i značaj prevencije faktora rizika.

Zabluda je, kako se navodi, da od bolesti srca i krvnih sudova obolevaju samo starije osobe, osobe muškog pola i bogati, jer bolesti srca i krvnih sudova pogađaju žene kao i muškarce, a riziku su izložena i deca.

Pušenje, nepravilna ishrana i nedovoljno fizičke aktivnosti najznačajniji su faktori rizika za pojavu ove bolesti.

Svetski dan srca Zavod za javno zdravlje Užice obeležiće u ponedeljak, 30. septembra, od 11 do 13 sati na Kraljevom trgu na Zlatiboru, saopšteno je iz ove ustanove.

U organizaciji akcije osim Zavoda za javno zdravlje Užice učestvuju i TO Zlatibor, Crveni krst Užice i Osnovna škola "Dimitrije Tucović" Čajetina. U okviru kampanje stanovništvu će se meriti vrednosti holesterola, triglicerida i šećera u krvi, krvnog pritiska, ali će dobiti i savete o značaju i važnosti redovne fizičke aktivnosti u očuvanju i unapređenju zdravlja.

Institut za kardivaskularne bolesti Sremska Kamenica saopštio je da će tokom naredne nedelje organizovati savetovanje i edukaciju građana, a deliće se i edukativne brošure kako bi se ukazalo na važnost redovnih kardioloških pregleda i negovanje zdravih navika života.

Izvor: B92

Pogledajte još