Narodno pozorište: Premijera "Dame s kamelijama" 1. oktobra

Radivojević je, na konferenciji za novinare, rekao da je "Dama s kamelijama" ljubavna priča i društvena satira, podsećanje da smo sami odgovorni za izbore koje činimo u životu, kao i za njihove posledice.

Često smo u situaciji da biramo između ljubavi i mržnje, istine i laži, vere i nevere i ova predstava je važna jer pokreće suštinska pitanja na koja svi treba da pronađemo odgovore", ocenio je Radivojević, dodavši da su "sve uradili da budu u duhu naslova i žanra". On je rekao da su napravili "veliki dekor, mnogo kostima u epohi, obiman muzički materijal Kornelija Kovača i pomalo zaboravljen glumački izraz", naglasivši da je uloga Margarite Gotje kruna u karijeri Marije Vicković, dok je Miloš Biković u ulozi Armana Divala ostvario "veliki poduhvat" i "retko tako značajan ulazak mladog glumca u veliku pozorišnu instituciju".

Vršilac dužnosti direktora Drame i dramaturg predstave Spasoje Ž. Milovanović istakao je da se posle gotovo pola veka "Dama s kamelijama" vraća na scenu Narodnog pozorišta, da je to predstava koja je nedostajala nacionalnom teatru, ali i ostalim pozorištima u Srbiji, posebno imajući u vidu da je "melodrama zaboravljen i skrajnut žanr". Naglasio je da je ovo predstava koja priča o društvu iz perspektive ljubvi i da je to uvod u novu eru drame. On je demantovao da je reazlicija predstave koštala tri miliona evra, otkrivši da je reč o tri miliona dinara i da u njoj učestvuje samo jedan gostujući glumac, Biković, kao i da će se ubuduće truditi da broj gostujućih glumaca u predstavama svedu na minimum, jer ansambl NP ima 69 glumaca, od kojih "minimum 40 može da igra glavne uloge". „Nedostajao nam je samo Biković za ovu predstavu i nadam se da ćemo ga u jednom trenutku ubediti da postane redovni član ansambla", rekao je Milovanović.

(old_image)

Biković, koga je publika zavolela u filmu i seriji "Montevideo, Bog te video", uz napomenu da je izlišno da govori o ulozi van scene, primetio je da je najvažnije pitanje "Zašto danas 'Dama s kamelijama?'". "Mislim da se o ljubavi malo govori, a to pokazuje da se njoj malo pažnje posvećuje. Uopšte izrazi kao što su žrtva, sastradavanje, čast, retko možemo naći u novinama, na televiziji. Stalno pričamo da treba da se vratimo starim vrednostima. Mislim da ova predstava govori koje su to vrednosti i kako su ljudi živeli po tim vrednostima. Zato je ova predstava važna i drago mi je da smo se njome bavili na temeljan i klasičan način", naglasio je mladi glumac.

Marija Vicković, koja se posle 10 godina vraća na Veliku scenu nacionalnog teatra, ocenila je da je "Dama s kamelijama" neophodna danas, jer smo se "otuđili, postali frigidni, hladni".

U predstavi igraju i Nebojša Dugalić (Žorž Dival), Stela Ćetković (Pridans), Kalina Kovačević (Nanin), Dimitrije Ilić (Varvilj), Aleksandar Đurica (Gaston Rije), Slobodan Beštić (Grof de Žire), Milena Đorđević (Nišeta), Lepomir Ivković (Gustav) i Bojana Stefanović (Olimpija). Scenaograf je Boris Maksimović, kostimograf Bojana Nikitović, za scenski pokret bio je zadužen Igor Damnjanović, a za scenski govor Daniela Todorović.

Predstava će biti izvedena u čast glumice Mire Stupice, koju su njene kolege proglasile glumicom veka, a povodom njenog 90. rođendana, a prve reprize su 18. i 22. oktobra.

J.R.N.

Pogledajte još