Državni kamerni muzički teatar "Opera Sankt Peterburga" ponovo u Beogradu

Državni kamerni muzički teatar "Opera Sankt Peterburga" ponovo u Beogradu: 13. i 14. novembar – Narodno pozorište "Nasilje nad Lukrecijom", 15. i 16. novembar – Madlenianum

"Otmica iz saraja"

Jedno od najboljih muzičkih pozorišta u Rusiji, Državni kamerni muzički teatar "Opera Sankt Peterburga", ponovo je na turneji u Srbiji, u okviru koje će izvesti tragičnu operu "Nasilje nad Lukrecijom" Bendžamina Britna večeras i 14. novembra u Narodnom pozorištu i zatim "Otmicu iz saraja" Volfganga Amadeusa Mocarta 15. i 16. novembra na sceni Opere i teatra Madlenianum u Zemunu, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u nacionalnom teatru.

Upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Vujić izrazila je zadovoljstvo što se u ovako teškom momentu za čitav svet odigrava gostovanje izuzetnih ruskih umetnika u Beogradu.

- Reč je o malom umetničkom čudu koje je zaštićeno svim epidemiološkim merama. Sve je to za nas velika radost i iznenađenje u trenutku kada su sve vodeće pozorišne kuće Evrope i sveta zatvorene - kazala je Vujić i dodala da je Britn bio veliki, svetski priznati engleski kompozitor 20. veka.

- Zanimljivo je da je težište dobrog dela njegove karijere u scenskim delima bila tema - protest protiv nasilja i rata. Ipak, ovo delo sadrži mučnu dramu, i time, neko ko je protiv nasilja, mirotvorac, pacifista, ovde pripoveda o - nasilju - kazala je Vujić i dodala da je veoma zahvalna "vrhovnom mađioničaru" Juriju Aleksandrovu, osnivaču i stalnom umetničkom rukovodiocu teatra, nacionalnalnom umetniku Rusije Juriju Aleksandrovu koji je režirao obe predstave koje će publika imati prilike da vidi u Narodnom pozorištu i Madlenianumu.

Aleksandrov se zahvalio na gostoprimstvu i istakao da su svi članovi pozorišta iz Sankt Peterburga zdravi stigli u Beograd.

- Svi u našem pozorištu imaju obavezu da se testiraju jednom nedeljno. Za nas je to važno ne samo zbog gostovanja kao što je sada slučaj, već zbog normalnog funkcionisanja našeg teatra. Tako se najefikasnije štitimo od pandemije. Naše gostovanje se sa malim zakašnjenjem realizuje u Beogradu u čast 75 godina pobede nad fašizmom - kazao je Aleksandrov.

Andreja Rackov, generalni direktor Madlenianuma naglasio je složenost organizacije gostovanja ruskih umetnika u Beogradu u zahtevnim okolnostima koje potresaju svet.

- Ovaj program i gostovanje naših prijatelja iz Rusije su odlagani nekoliko puta i sada smo stigli na korak od realizacije vrednog umetničkog događaja koji čine raskošne predstave u Narodnom pozorištu i Madlenianumu. Zahvaljujem se Juriju Aleksandrovu koji je na izuzetan način odabrao obe predstave jer one nisu igrane u Beogradu duže od pola veka - kazao je Rackov i naglasio da će se izuzetna saradnja sa vrhunskim umetnicima iz Sankt Peterburga nastaviti i u godinama koje dolaze nakon pandemije.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još