Javni servisi imaće zakonom utvrđen položaj

Radi neophodne stabilizacije rada i finansijskog stanja javnih servisa, neophodno je da Vlada Srbije, u vremenski oročenom prelaznom periodu, utvrdi i obezbedi sredstva za budžetsko finansiranje RTS-a i Radio-difuzne ustanove Vojvodine Radio-televizije Vojvodine (RUV-RTV), rekla je ona na konferenciji “Putevi razvoja javnog servisa Vojvodine“.

Kako je objasnila Predić, taj period trebalo bi da bude zaključen 31. decembra 2015. godine.

Ona je rekla da će za tri meseca biti rešeno i pitanje emisione tehnike, koje se odnosi na raspolaganje objektima infrastrukture koji nisu bili obuhvaćeni popisom republičke Vlade pri reorganizaciji te službe i osnivanju JP “Emisiona tehnika i veze“, saopštio je biro pokrajinske vlade za odnose s javnošću.

Vlada Srbije i Vlada Vojvodine trebalo bi što pre, najkasnije za dve godine, sporazumno da obezbede obnovu infrastrukture i opreme RUV – RTV koja je uništena u bombardovanju 1999. ili da obezbede druge odgovarajuće objekte, kazala je Predić.

Potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić založio se za to da se, zajedno sa republičkom vladom i republičkim javnim servisom, obezbede što bolji uslovi za rad RTV.

“Da RTV konačno dobije svoj pravi dom, objekat koji će odgovarati nameni, opremu dostojnu kvaliteta programa koji se tu proizvodi, kako bi svi građani Vojvodine, na svim jezicima na kojima se programi emituju dobili što kvalitetniji i raznovrsniji program”, naglasio je Grujić.

On je rekao i da pokrajinski medijski javni servis ubuduće “mora imati tretman kao i RTS, a finansiranje iz budžeta mora da ima prihvatljiv vremenski okvir i prihvatljivu proporciju opredeljenih sredstava, posebno kada se radi o zahtevima koji proističu iz specifičnosti naše pokrajine...”

“Vrlo je važno znati kakvo je rešenje predviđeno kada prođe najavljeni period budžetskog finansiranja, jer iako naplata pretplate do sada nije dala neophodnu finansijsku stabilnost, svaki budući koncept mora poštovati neprikosnovenost uređivačke nezavisnosti javnog servisa"
, rekao je Grujić.

Konferencija “Putevi razvoja javnog servisa Vojvodine" okupila je, u Studiju M radio Novog Sada, predstavnike pokrajinske i republičke vlade, eksperte evropskih institucija u našoj zemlji, domaće stručnjake i novinare, kao i predstavnike vojvođanskog RTV javnog servisa.

Blic

Pogledajte još