Krkobabić: Nema smanjenja penzija

Vlada Srbije će, prema njegovim rečima, uložiti napore da penzioneri, i u ovako teškim uslovima, žive normalno i imaju redovna primanja.

"Ima onih koji misle da je ta penzija velika i da bi je trebalo smanjiti na 43 odsto od prosečne zarade. To bi moglo, kada bi se smanjila na 43 odsto nemačke zarade, ali kad bi se smanjila na 43 odsto srpske zarade, onda bi penzionere doveli u poziciju da žive ispod granice siromaštva", rekao je Krkobabić na obeležavanju Dana starih.

On je rekao da bi se tako "otvorio jedan proces nepravednog i ubrzanog umiranja ove kategorije građana i da se to ne može dozvoliti", jer su penzioneri, kako je kazao, stvaraoci ove zemlje.

Krkobabić je napomenuo da se ulažu napori kako bi penzioneri imali redovna primanja.

"Penzija je tolika, kolika je, ali je sigurna", rekao je Krkobabić.

Plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije (NBS) danas su počeli razgovori delegacije Republike Srbije i misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a očekuje se da će jedna od tema biti i reforma penzijskog sistema, povodom čega su se juče oglasili predstavnici pojedinih sindikata i udruženja poslodavaca, koji smatraju da ne bi trebalo izjednačavati starosnu granicu za odlazak u penziju za žene i muškarce.

Izvor: b92

Pogledajte još