Kalanović: Nisam favorizovala neke opštine

Kalanović je Tanjugu rekla da je sadašnji ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović verovatno stekao takav utisak jer još nije sagledao sve teme na pravi način.

Mirović je u Kažiprstu B92 izjavio da je to ministarstvo u prošlosti finansiralo neke lokalne samouprave u skladu sa političkim kriterijumom i naveo primer održavanja puteva u Zaječaru.

"Ja sam kao resorni ministar koji je u prethodnom mandatu osmislio model zimskog i letnjeg održavanja i želim da pravilno informišem javnost. Nema favorizovanih opština, a zimsko i letnje održavanje regulisano na najtransparentniji mogući način kroz Zakon o budzetu koji definiše namenska sredstva za održavanje po kilometru svakoj opštini", objasnila je Kalanović.

Prema njenim rečima, za kilometar letnjeg i zimskog održavanja predviđen je isti iznos po kilometru i u Novom Sadu, i u Trsteniku, i u Zaječaru, i u Sjenici, i u Vranju.

"Moja zabrinutost je da veliki broj opština nisu potrošile nijedan dinar za održavanje, a posao ministra je upravo da podstakne opštine da namenska sredstva iskoriste kako bi se dobro pripremile za zimu, jer imamo još 45 dana do zimske sezone", kazala je Kalanović.

Prema njenim rečima, Zaječar je potrošio samo 50 odsto od 41 miliona dinara opredeljenih sredstava i mora da se aktivira da potroši sva sredstva, kao što su to učinile neke dobro organizovane opštine.

Mirović je, upitan da prokomentariše rad ministarke Verice Kalanović koju je zamenio na čelu resora, rekao da je prethodna administracija pokazala rezultate, ali ne u meri u kojoj bi on želeo.

"Finansijska realizacija u ovom momentu nije veća od 30 odsto, što znači da je realizovano oko 30 odsto planiranih investicija, a ja sam mišljenja da 1. oktobra realizacija ne bi smela da bude ispod 70 odsto, a na kraju godine 85 odsto", kazao je Mirović.

Izvor: b92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.