Gran pri Bitefa predstavi "Zoran Đinđić"

Nagradu "Mira Trailović" za najbolju predstavu 47. Bitefa, najznačajnijeg pozorišnog festivala u regionu, dobila je predstava "Zoran Đinđić" reditelja Olivera Frljića, u izvođenju glumaca Ateljea 212 iz Beograda.

Specijalna nagrada za jedinstven koncept i glumački ansambl dodeljena je predstavi "55+" Boruta Šeparovića, u produkciji Montažstroj teatra iz Zagreba.

Žiri je kasno sinoć doneo odluku o dobitnicima, nakon 12 odgledanih predstava koje su od 22. septembra izvedene u takmičarskom programu Bitefa.

Predsednik međunarodnog žirija bio je nemački dramaturg Kristijan Holcauer, a članovi Jana Ros, Igor Ružić, Andraš Urban i Filip Vujošević.

Za Gran pri se po običaju ne daje obrazloženje, a što se tiče Specijalne nagrade, žiri je odao priznanje tome što predstava "55 +" daje glas ljudima koji ga inače ne dobijaju.

"Tera ih da taj glas upotrebe - ne uvek u svoju korist. Ona predstavlja specifičan oblik dokumentarnog pozorišta, ali je, takođe, i veliko delo fikcije. To delo ostaje u domenu stvarnosti, ali istovremeno predstavlja i veliko pozorište", navodi se u obrazloženju.

Žiri je istakao da je "pozorištu, da bi preživelo, neophodna međunarodna razmena, u doba izolacije, kao i u doba globalizacije".

"Bitef je odigrao bitnu ulogu u održavanju te razmene tokom prethodnih 47 godina. Poznato nam je da festival trenutno prolazi kroz finansijski težak period, ali se to ne odražava na njegov umetnički kvalitet. Izražavamo duboku nadu da će ovaj jedinstveni festival biti u mogućnosti da nastavi da ispunjava svoju važnu ulogu. Takvi festivali su neophodni", poručio je žiri.

U tradicionalnom glasanju publike, najvišu ocenu dobila je predstava "Galeb" (4,79) Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, a slede "Žene u Narodnoj skupštini" Narodnog pozorišta iz Subotice i "Oluja" Mestnog gledališča iz Ljubljane.

"Politikina" nagrada za najbolju režiju na 47. Bitefu dodeljena je upravo reditelju "Oluje" Jerneju Lorenciju.

"Lorencijeva 'Oluja' je kompaktan spoj lokalnog i univerzalnog, klasičnog i savremenog, konkretnog i metaforičkog, istorijskog i budućeg", ocenio je žiri u sastavu Nikita Milivojević, Marko Manojlović, Vesna Roganović, Borka Trebješanin i Ana Tasić.

"Lorenci je klasika ruskog realizma (Ostrovskog) iščitao u savremenom tonu, tekst je kritički prilagodio našem vremenu opšte spektakularizacije, suptilno i precizno ga je doveo u kontekst novih medija i savremenih komunikacja, zadržavajući pri tome melodramsku suštinu ove drame i čistoću emocija likova", navodi se u obrazloženju.

Osim predstava iz Srbije i regiona, na Bitefu su ove godine učestvovale predstave iz Nemačke, Češke, Francuske i Mađarske.

J.R.N.

Pogledajte još